Památný smrk u Habrůvky stojí nedaleko křižovatky lesních cest Kočárová a K Hlinkovým dolům. Je asi 200 let starý, 42 metrů vysoký, nad zemí má obvod kmene přes tři metry. „Už je téměř bez jehličí," řekl Dominik Franc ze správy chráněné krajinné oblasti.

Je památný, nesmí se kácet

Kolem smrku byly pokáceny mladší stromy napadené kůrovcem, brouk zřejmě stojí i za uschnutím tohoto  stromu. Vzhledem k tomu, že jde o památný strom, pokácet se nemůže.

„Strom je chráněný v jakémkoliv stavu, i když je třeba mrtvý. Aby se mohl pokácet, je nutné nejdřív zrušit jeho ochranu, zřejmě to bude nutné," upozornil Franc. Strom se totiž stává nebezpečným, hrozí jeho zřícení. O zrušení ochrany se rozhoduje ve správním řízení, které trvá několik týdnů. 

Poslední tři

V Moravském krasu zbyly už jen tři živé památné jehličnany - borovice u Pekla u Suchdolu, modřín Troják u Habrůvky a smrk u jeskyně Výpustek. Ochranáři doufají, že smrk u Výpustku nepostihne stejný osud, jako toho u Habrůvky.

Kritéria památného stromu

Za památný strom mohou být vyhlášeny dřeviny, které vynikají svým vzrůstem, věkem, nebo jsou významnými krajinnými dominantami, jde-li o vzácný či cizokrajný druh nebo o strom, který připomíná významnou událost. Celkem je v Česku evidováno 25 065 památných stromů.

VIDEO: Největší lesní kalamita v dějinách Česka: Jeseníky přichází o lesy.

Fotogalerie
6 fotografií