Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Koronavirus ve školách: Základka v Ostravě je zavřená, ve Frýdku-Místku je omezený provoz

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: ČTK/Kateřina Šulová)
Autor: ČTK, rum - 
7. září 2020
11:16

Základní škola Aleše Hrdličky v ostravské městské části Poruba musela být kvůli nákaze koronaviru na neurčito uzavřena. Omezit svůj provoz musela i základka ve Frýdku-Místku.

„Pracovníci školy a dvě oddělení dětí školní družiny byli v době do 2. září v rizikovém kontaktu s osobou, která byla pozitivně testována na onemocnění covid-19. Všem osobám z tohoto rizikového kontaktu byla nařízena karanténa a budou kontaktováni Krajskou hygienickou stanicí Ostrava. Provoz školy je na neurčito uzavřen,“ uvedla na webu školy ředitelka Hana Kazimirská.

Pozitivní test vyšel u vychovatelky družiny, která se účastnila porady. Do karantény tak musí 47 dětí a 45 zaměstnanců školy. Právě kvůli nedostatku pedagogů a ostatních zaměstnanců musela škola zavřít.

Hygienici apelují na vedení škol, aby za stávající situace zvážila organizaci práce, včetně nutnosti pořádání hromadných porad zaměstnanců. Předtím než se žáci vrátí, bude budova vydezinfikována.

Dvě třídy v karanténě

S podobnými problémy se potýká například i 8. základní škola ve Frýdku-Místku. Město v minulém týdnu oznámilo, že žáci dvou tříd jsou kvůli nákaze covidem-19 v karanténě. Zůstat v ní muselo rovněž několik zaměstnanců. Od tohoto týdne žáky čeká omezení výuky.

Prostory školy hasiči dezinfikovali teplým aerosolem. Kvůli sníženému počtu pedagogů musela škola zkrátit výuku. Žáci si do školy musí nosit na každý den dvě roušky. Roušku má mít žák nasazenu ve společných prostorách školy a druhou má v igelitovém sáčku pro případnou výměnu. Na používání roušek ve výuce se žáci domluví s vyučujícím.

V Moravskoslezském kraji přibylo podle hygieniků za posledních 24 hodin 15 případů nákazy koronavirem. Celkem se tak nemocí covid-19 od počátku pandemie nakazilo 5322 lidí. Aktuální údaje z chytré karantény dnes zatím nejsou k dispozici.

VIDEO: Chybí mi tým odborníků, ředitelka o převalení zodpovědnosti za roušky na bedra škol.

Video  Chybí mi tým odborníků, ředitelka o převalení zodpovědnosti za roušky na bedra škol  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa