„Zemřel Jiří Menzel. Děkuji mu za všechno, co pro nás udělal. Sbohem, pane!" napsal na twitter režisér Jan Hřebejk a dodal společnou fotku se slovy díků. 

Mnoho kondolencí se jen pár minut po zveřejnění na sociálních sítích objevilo přímo pod facebookovým a instagramovým příspěvkem, kterým Olga Menzelová odchod svého manžela oznámila veřejnosti. „Olinko, upřímnou soustrast vám všem, držte se," napsala Nora Fridrichová

„Jirka včera umřel," napsala ve smutku na své instastories herečka Dagmar Havlová Veškrnová a poslala polibek do nebe. Zvláštní fotku cihlově červených dlaždic sdílela Dagmar hned dvakrát. Reagují na ni Ester Geislerová, Monika Absolonová, Miro Žbirka, Chantal Poullain či Míša Kuklová. Později Havlová na Facebooku připojila ještě dva snímky z filmu Upír z Feratu, v němž hrála. "V sobotu navečer umřel slavný režisér, herec a kamarád Jirka Menzel. Upřímnou soustrast rodině a všem, kteří o něj poslední roky s láskou pečovali. Čest jeho památce," dodala.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Umřel Jirka Menzel. Čest jeho památce 💜

Příspěvek sdílený Dagmar Havlová (@dagmarhavlova_official),

„Oli, upřímnou soustrast. Jsem s tebou," sdílí slova podpory Olze zpěvačka Marta Jandová

Hodně drsně a svérázně zní reakce režiséra Jiřího Stracha. „Zemřel Jiří Menzel. Naše zpupná generace ho vyštípala z místa vedoucího katedry režie FAMU. Nikdo neměl koule se ho tehdy zastat, včetně mě. Vyčítám si dodnes, že jsem mlčel. Odpusťte nám, Jirko, jsme jen hovna u cesty," uvedl na svém twitterovém účtu. 

Video
Video se připravuje ...

Jiří Menzel (80) po 204 dnech utrpení: Učí ho znovu mluvit! Blesk TV

Scénáristka Tereza Brdečková, která s ním natáčela jeho poslední film, vděčně promluvila o jeho posledních letech života: „Poslední chvíle strávil v milující rodině. Ta rodina, kterou s Olgou vytvořil, byla velice krásná," řekla pro Českou televizi.

Několik fotografií s Jiřím Menzelem zveřejnil také divadelní principál Jan Hrušínský. Nejdojemnější je snímek mladého Menzela s Rudolfem Hrušínským starším. "Když jsem se dozvěděl, že Jirka zemřel, tak jsem smutný a ranilo mě to, zasáhlo mě to hodně, možná i víc, než jsem očekával. Uvědomil jsem si, že není možné na něj vzpomínat jinak než s úsměvem. Byl to člověk, který rozdal lidem tolik radosti, jako málokdo jiný. Nejen ve svých filmech, ale i těm, s kterými se potkával v soukromí," napsal ještě.

Zemřel Jiří Menzel
Autor: Archiv Jana Hrušínského

Video
Video se připravuje ...

Jak Menzel (†82) vzpomínal na Rudolfa Hrušínského: Bez něj jsem už nechtěl točit! Mirka Dvořáková, Jan Jedlička

„... A když ta holka chce tu jedinečnou vyhlídku okýnkem na hrad vidět, musí na tu postel. Tahle architektonická vychytávka a úžasná domácí knihovna. Zázemí výjimečných filmů a divadelních představení, které zůstanou. Jiří Menzel byl výjimečný. Hodně síly Olze a všem blízkým," napsal na twitter komentátor Robert Záruba

„Děkujeme Jiřímu za jeho režie, které u nás vytvořil, jeho herecké výkony a především jeho přátelství ❤️ Pokládal s námi základní kámen divadla, byl s námi a skrze reprízy her s námi stále bude! Přijměte prosím za celé Divadlo Bez zábradlí upřímnou soustrast," uvedlo divadlo na instagramu.

„Tohle je mi líto a je to strašně smutná zpráva... Přál bych si, abyste dál točil tak krásný filmy, u kterejch se brečí i směje, abyste tady byl dál, a Vaší moudrostí a tím Vaším vlídným bojácným úsměvem ukazoval i mým dětem pěkný i pokažený záběry světa... Tohle "Stop" je strašně smutné poslední... Šťastnéj let a děkuju za všechnu tu filmovou nádheru, ve který tu s náma na vždycky zůstanete... Upřímnou soustrast všem pozůstalým... #RIP," napsal k fotografii mladého Menzela Aleš Háma

„Děkujeme za krásné filmy," poslal vzkaz a přidal fotku moderátor Honza Musil

Video
Video se připravuje ...

Olga Menzelová jako antická bohyně! Jak se má její manžel Jiří? Markéta Reinischová, Lukáš Červený

„Jiří Menzel a Olga Menzelova se brali v roce 2004, oddával jsem je. Od r. 2016 jsem byl ve Švédsku, Jiří mi přišel před odjezdem na rozlučku a pak jsme ještě domlouvali jeho retrospektivu ve Stockholmu. Jenže od roku 2017 bojoval o život a o zdraví... Navštívil jsem ho potom při svých občasných cestách do ČR dvakrát, jednou v pečovatelském domě, jednou doma v jeho pražském bytě. Teď mě mrzí, že to nebylo častěji. Jsem ale moc rád, že měl vedle sebe Olgu, která se o něj starala," zavzpomínal diplomat a historik Jiří Šitler.

Jiří Menzel a Jiří Šitler
Autor: Facebook.com/Jiří Šitler

„Sbohem do nebe, milovanému herci a režisérovi,“ napsala pod společnou fotku Veronika Žilková„Jak mám do tří vět shrnout 38 let uměleckého přátelství? Setkat se s ním bylo jako potkat slunce. Všichni jsme obdivovali jeho talent, lidskost a schopnost vidět svět v nekonvenčním světle,“ vyjádřila se herečka pro Blesk ke vztahu s čerstvě zesnulým Jiřím Menzelem.

Jiří Menzel a Veronika Žilková
Autor: Facebook.com

V pondělí ráno poslal svou kondolenci také premiér ČR Andrej Babiš. „Upřímnou soustrast celé rodině pana Jiřího Menzela. Smutná zpráva o úmrtí tohoto výjimečného člověka a filmaře velice zasáhla nás všechny. Zanechal tu po sobě úžasné dílo, které nás nikdy nepřestane těšit a bavit a díky kterému zná český film celý svět. Díky, Mistře."     

I zpěvačce Jitce Zelenkové zpráva o Menzelově úmrtí zkazila začátek nového týdne. 

Jitka Zelenková smutní kvůli smrti Jiřího Menzela.
Autor: facebook: Jitka Zelenková

Smrt Jiřího Menzela zasáhla i moderátorka CNN Prima News Tomáše Krause, a tak mu vzdal hold veselou společnou fotkou. „Sbohem mistře! Bylo mi ctí být alespoň pár chvil po vašem boku... Tohle opravdu hodně bolí! RIP...“  

Moderátor Tomáš Kraus s dnes již zesnulým režisérem Jiřím Menzelem.
Autor: instagram: Tomáš Kraus

„Pane režisére, děkuji Vám za Vaše krásné filmy plné laskavého humoru. S Vámi odešel další český gigant,“ vyjádřila smutek herečka Tereza Bebarová.

Stejně tak režisérova smrt mrzí i spisovatelku a moderátorku Halinu Pawlowskou.

Halinu Pawlowskou zasáhla smrt Jiřího Menzela.
Autor: instagram: Halina Pawlowská

Zdeněk Zelenka: Menzel šokoval! Cenzura? Ale braku!

„V devadesátých letech propuklo nadšení z nabyté svobody a byl to právě Jiří Menzel, který se odvážil vyslovit myšlenku, že by jistá míra cenzury měla být zachována. Strhla se na něho velká vlna nevole, protože jen málokdo pochopil, že pan režisér měl na mysli zejména cenzuru vkusu. Moc dobře totiž věděl, že se vedle kvalitních filmů přiřítí na náš právě uvolněný trh i naprostý brak, což se vzápětí stalo. Měl jsem ho rád a vážil jsem si ho právě proto, že dokázal být svůj, okolnostem navzdory. Jednou řekl, že by chtěl točit slušné filmy, jaké točil Martin Frič. Točil je takové, byl v nich humor, chytrost, laskavost a radost ze hry. A nikdy se na diváka nevytahoval. Slušný člověk, velký profesionál a básník filmu. Když se dívám na jakýkoliv z jeho filmů, vždycky nabydu dojmu, že život je v podstatě dobrý. A za to mu velký dík!" promluvil pro Blesk.cz režisér Zdeněk Zelenka. 

Jitka Zelenohorská, kterou proslavily Ostře sledované vlaky, zavzpomínala také. „Jsem smutná, protože odešel režisér, který snad jako jediný uměl dělat lidský filmy. Na Ostře sledované vlaky vzpomínám ráda, jestli si ale někdo myslí, že i na tu razítkovací scénu, tak to se mýlí. Nebylo mi to vůbec příjemné. A už vůbec ne, že pro jistotu jsme to točili dvakrát. Prý mě razítkoval osobně režisér Menzel, no nevím, já dodnes žiju v přesvědčení, že to byl opravdu pan Somr. S Menzelem jsem pak ještě točila Zločin v šantánu a Skřivánky na niti. Ty šly bohužel do trezoru, zákaz hrát jsem ale nedostala. Pouze mě přestali obsazovat. Ale nelituju, ten film stál za to.“

V tom samém filmu si zahrál hlavní roli Václav Neckář. "Naposledy jsem byl za Jirkou na jaře u něj doma. V létě jsem s ním mluvil telefonicky. Pozdravili jsme se. Netušil jsem, že ... Je to škoda!"

Ozvala se i Martina Formanová, vdova po MIloši Formanovi. "Telefonovala jsem ještě v neděli večer Olze a podpořila ji v těchto nelehkých chvílích. Naši kluci, tedy Miloš a Jiří, už jsou tam nahoře spolu. A nás tady nechali. Ale o jejich odkaz se budeme dobře starat."

Na smutnou zprávu reagoval také Zdeněk Svěrák. "Pro nás s Láďou Smoljakem to byla veliká čest pracovat s oscarovým režisérem. Na prvním filmu, co jsme pro něj napsali, to bylo Na samotě u lesa, jsme si dávali hodně záležet. Při té spolupráci jsme si uvědomili, jak mu záleží na obsazení. Tenkrát byl v nemilosti Jan Tříska a Jirka byl paličák, zdržoval to natáčení, dokud mu Třísku nedovolili. Řekl, že jiného představitele nevidí a tím vymohl, že se Jan Tříska mohl vrátit na plátno."

Magda Vášáryová pak prozradila, proč Menzela jednou odmítla. „Je to pro mě velká rána. Jestli může Jiřího Menzela někdo nahradit? Nemůže, ale hlavně nemusí. Takové krásné filmy v dnešní době už nefrčí, proto také téměř nechodím do kina. Jaký byl? Přísný, měl rád přesnost. A když jsem viděla, že má špatnou náladu, nosila jsem mu čokoládičky, ty měl moc rád. Pomáhalo to. Často jsme byly v opozici, protože on žil jako Hrabal mimo normální život a já si chtěla naopak normální život udržet. Mezi natáčením jsem si proto často četla, to ho nesmírně rozčilovalo. Byl to geniální režisér. Přesto jsem ho jednou odmítla. Chtěl natočit už po roce 1989 Krasosmutnění, pokračování Postřižin. Řekla jsem, že ne, protože jsem s herectvím  už definitivně skončila.“

Svěřil se i režisérův dvorní kameraman Jaromír Šofr. „Bylo to pro mě jako zahřmění, když jsem se dozvěděl, že Menzel umřel. Byl geniální a je naprosto nenahraditelný. Seznámili jsme se v nočním vlaku, když jsme jeli na brambory. On tehdy preferoval televizi, já film, bylo o čem diskutovat. A už tam si mne zřejmě vybral jako svého dvorního kameramana a jsem si jist, že to z jeho strany byl srdeční výběr. Do kamery mě nikdy nemluvil a ani jsme o kameře před natáčením nikdy nediskutovali. Nepovažoval to za svoji věc a navíc se mu líbilo, že to byla vždycky improvizace. Chodil jsem ho, když už to s ním bylo špatný, samozřejmě navštěvovat a byly to krásné a nezapomenutelné návštěvy. I když, moc už jsme si nepopovídali. Spíš já jsem vedl monolog a vyprávěl mu, co jsem si myslel, že by asi rád slyšel. Poslouchal mě rád a vždycky mě odměnil čokoládovým bonbonem, ty on miloval.“

VIDEO: Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82)

Video
Video se připravuje ...

Nejdojemnější video: Olga zveřejnila poslední záběry Jiřího Menzela (†82) Instagram

Dojemná slova Olgy, kterými oznámila úmrtí manžela 

Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě. Tvoje láska ke mně a našim holkám byla láskou, která si neklade podmínek. 1 list Korintským 13:1-8 „Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a znějící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem. A kdybych rozdal všecko, co mám, ano kdybych vydal sám sebe k upálení, ale lásku bych neměl, nic mi to neprospěje. Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezanikne.“

Jiřinko, děkuju za každý den, který jsem mohla být s tebou. Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední 3 roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával... Smrtí nic nekončí a věřím, že se setkáme, ať už v jakékoliv podobě. Protože není možné, aby to tak nebylo. Hladím tě a milujeme tě z celého srdce navěky. Tvoje holky. Olinka, Anička, Evička

Všechny bytosti a všechny vaše činy jsou tu, protože jste je svolali. Je jen na vás, jak s nimi naložíte. Vzpomínky už nám nikdo nevezme.

VIDEO: Jiří a Olga Menzelovi v roce 2016 o společném (ne)žití

Video
Video se připravuje ...

Jiří a Olga Menzelovi o společném (ne)žití: Proč spolu nebydlíme? Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
45 fotografií