Vedle Beta pasáže, která stále na náměstí stojí a je průchozí na ulici Veselou, měla prodejnu největší brněnská mototechna. „Byl to obrovský prostor. Paradoxně ale tam nic neprodávali, nebylo totiž za komunismu co prodávat, náhradní díly byly podpultovka. Takže prodavačky se tam nudily. Vystaveny byly jen věci jako utěrky na okna,“ usmívá se průvodce Martin Foretník.

Video
Video se připravuje ...

Brněnské náměstí Svobody před čtvrtstoletím: Legendární Ruská kniha, mototechna a další už zapomenutá místa. Markéta Malá

Pařížské trubičky a smažená játra

Na náměstí Svobody stály i bary a cukrárny. Ve slavném Pipi Grilu se prodávala nejen grilovaná kuřata. „To byl hlavní produkt, ale měli i saláty a hotovky. Byl to na tehdejší dobu moderní prostor. S neonovým poutačem, na kterém bylo obrovské kuře s čepicí,“ usmívá se průvodce a dodává, že se v baru jedlo na stojáka podobně jako v baru Sputnik na ulici Česká.

Na náměstí byl i mléčný bar nebo cukrárna Nitra. Uprostřed vedle morového sloupu stál stánek. „Byla to zvláštní stavba z hliníku se zahrádkou. Prodávala se tam smažená játra, na podzim vařená kukuřice, přes léto zmrzlina. Vyhlášené byly pařížské trubičky, neuvěřitelné dobré, ale drahé. Stály asi 3 koruny, což bylo hodně na tehdejší dobu, kdy mléko bylo v ceně asi 1,5 koruny,“ říká Foretník.

Omalovánky a desky

Vedle ulice Kobližné stávalo na náměstí Svobody známé knihkupectví nazvané Ruská kniha. „Už dlouho neexistuje. Prodávaly se tam, jak jinak, ruské knihy, ale také gramofonové desky ze zvláštního plastu. Děti tam rády chodily, protože se tam prodávaly úžasné sovětské omalovánky. Na ně potřebovaly jen vodu a štětec, a ne pastelky, omalovánky se díky vodě zabarvovaly,“ vykládá Foretník.

Prohlídky TIC Brno Osmdesátky: Brňané mohou v rámci speciálních retro prohlídek Turistického informačního centra zavzpomínat, jak vypadalo město před pětadvaceti lety. Pěší okruhy městem návštěvníkům přiblíží specifický brněnský životní styl 80. let. Prohlídky se budou konat ještě 16. září, 17. října a 17. listopadu 2020, jejich délka je asi dvě hodiny. Více informací ZDE

Fotogalerie
10 fotografií