Závodů do vrchu se účastní vedle historických automobilů i motocykly. Mezi nejvýraznější stroje na trati patří historické vozy Bugatti, dále například značky Lincoln, Austin, Mercedes-Benz či Harley-Davidson. Samostatnou kategorii mají také historické závodní vozy formule. Vedle českých posádek jsou mezi účastníky i posádky například z Německa, Nizozemska a dalších zemí.

Závod neohrozila ani koronavirová krize. „Lidé se na akci i kvůli dřívějším omezením a řadě zrušených akcí na jaře o to více těšili,“ řekl prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček. Letos se kvůli krizi neuskutečnilo několik desítek akcí spojených s veteránskými a sportovními závody a výstavami. Podle Šťovíčka se zrušila více než polovina původně naplánovaných událostí. Závod Zbraslav-Jíloviště tak patří k jedné z mála větších akcí veteránských vozidel, které se letos konaly. Zrušen naopak v minulých měsících byl například Pohár historických vozidel nebo Grand Prix historických automobilů.

Stovky lidí

Samotnému startu závodu předcházela výstava vozidel na Zbraslavském náměstí a přehlídka dobových kostýmů s komentářem. Na akci se přišly podívat stovky návštěvníků různého věku.

V Jílovišti bude výstava vozidel pokračovat i v neděli ráno. V poledne pak veterány vyjedou po připravené trase přes Dobřichovice, Lety a Mořinu do Tuchoměřic. Slavnostní závěr je následně naplánován v Engine Classic Cars Gallery.

Fotogalerie
4 fotografie