Při pohledu na moderní rodinný dům v Čelákovicích kolemjdoucí jistě hned nenapadne, že jde o dřevostavbu – už proto, že fasáda hlavní části má cihlový obklad. Konstrukční systém je však opravdu dřevostavební, konkrétně je tvořen dřevěnými sloupky, které jsou opláštěné konstrukční sádrokartonovou deskou RigiStabil. Mladí manželé se pro něj rozhodli zejména z důvodu rychlé realizace. Po pouhých sedmi měsících od začátku stavby se totiž mohla čtyřčlenná rodina stěhovat.

Hlavním přáním, které na realizační firmu Lucern manželé Kočvarovi měli, byla galerie nad kuchyňskou částí hlavního obytného prostoru. Vede na ni schodiště v kombinaci kovu a dřeva se zajímavým provazovým zábradlím a na její výstavbu byly použity dřevěné OSB nosníky, které jsou i přes svou lehkost oproti masivním dřevěným trámům tvarově stabilní, schopné přenést značné zatížení. A přitom s nimi lze snadno manipulovat a opracovávat je. Díky nim byly montáž a vybudování galerie nejen rychlejší, ale také výrazně levnější.

Dům o zastavěné ploše 320 m2 tedy disponuje spoustou otevřeného prostoru, který plní funkci obývacího pokoje, kuchyně a jídelny společně s vyvýšenou galerií, a k tomu třemi samostatnými pokoji (ložnice a dva dětské pokoje). Nechybí dvojice koupelen, z nichž jedna je se saunou, a dostatek úložného prostoru (dvě šatny, spíž, dvě technické místnosti a sklad). Pozemek se zatravněnou zahradou pak zabírá celkovou rozlohu 820 m2.

Otevřenému přízemí domu dominuje celodřevěná kuchyň s nasvíceným stropem, černou pracovní deskou a dřevěnými doplňky. I v jídelní části se střídají pouze dvě barvy – černá a barva dřeva. Obývací část pak díky zvýšenému stropu a velkorysým francouzským oknům působí prostorně a vzdušně. Nechybí jednoduchý krb, jehož komín vede až na galerii, která zabírá prostor nad částí obývacího pokoje a kuchyní. V tomto případě nebyla instalace krbu ve dřevostavbě žádný problém.

„Konstrukční deska RigiStabil, ze které jsme nechali vybudovat kompletní obvodové konstrukce domu, vnitřní stěny, ale i stropy, splňuje nejpřísnější požadavky na požární odolnost,“ vysvětluje Vladimír Kaňka ze společnosti Rigips, která byla dodavatelem materiálu na tuto stavbu.

Ve větší z koupelen v domě si majitelé nechali udělat dřevěnou saunu, v níž může rodina příjemně relaxovat. K odpočinku tu přispívá i LED osvětlení, které mění barvy podle nálady. To bylo zabudováno do designového podhledu, který je vyrobený z impregnovaných sádrokartonových desek RBI (H2), jež jsou díky své vlastnosti – snížené nasákavosti – vhodné právě do konstrukcí v prostorách s vyšší vzdušnou vlhkostí.

„Žijeme tady již třetím rokem a s realizací jsme nadmíru spokojeni. Dům splnil všechny naše požadavky. Díky skvěle odvedené práci realizační firmy, která s námi celý projekt řešila do úplného detailu, a kvalitním materiálům se nám tu dnes velmi dobře bydlí,“ uzavírají naši návštěvu majitelé.

Fotogalerie
10 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulní strana magazínu Blesk Bydlení na měsíc listopad 2020
Autor: archiv Blesk Bydlení