Dovolenou u moře Petra s manželem před rokem slíbili svým dětem (7 a 5), které plánovali vzít k moři úplně poprvé. „V červnu jsme se rozhodovali, jestli rezervované ubytování zrušíme, ale nakonec jsme po otevření hranic došli k názoru, že to zkusíme. Protože nejhorší je smrt z vyděšení,“ popsala Petra pro Blesk.cz.

Cesta bez komplikací

Ještě několik dní před cestou nebylo jasné, zda kvůli opět vyhrocené situaci v okolních státech i samotné Itálii bude možné odjet. „Nakonec jsme přes rakouské i italské hranice projeli úplně bez problémů a zastavení. Nikdo po nás nechtěl žádné testy ani nic jiného,“ popsala Petra, která si vybrala ubytování v apartmánu v letovisku Lido Altanea poblíž turisticky vyhlášeného městečka Caorle.

„Rozhodně jsme tam nebyli samotní Češi, u bazénu jsme zaslechli nejen češtinu, ale i slovenštinu. Dále samozřejmě němčinu a také ruštinu,“ vysvětlila turistka.

Na plážích v Lido Altanea bylo na konci srpna minimum turistů.
Autor: archiv Petry K.

Nekonečné prázdné pláže

Petru příjemně překvapily téměř opuštěné pláže, které jindy v letní sezóně praskají ve švech. Teď byla všechna placená lehátka skoro prázdná, stejně tak veřejné pláže. „ Oblast jsme si vytipovali vpodstatě kvůli dětem, aby byl vstup do vody pozvolný. A také aby se na místo dalo dojet autem z Prahy za rozumnou dobu,“ vysvětlila turistka výběr dovolenkové lokality.

Roušky v obchodech

Co se týče bezpečnostních opatření proti koronaviru, všimla si jich hlavně u bazénu a v obchodech. „U bazénu, který byl společný pro jednotlivé apartmány daného komplexu, byla desinfekce, jednak postřik na lehátka, jednak gel na ruce. V obchodech byly samozřejmostí roušky, stejně tak v cukrárnách nebo v hromadné dopravě," vysvětluje Petra.

Na plážích v Lido Altanea bylo na konci srpna minimum turistů.
Autor: archiv Petry K.

Jeden večer strávila s rodinou v původně rybářském městečku Caorle, které bylo také poloprázdné. „Zatímco jindy po promenádě u moře proudí davy, kterým je těžké se vyhnout, teď tam nebyl téměř nikdo. V restauracích měla obsluha roušky, návštěvníci na zahrádkách ovšem už většinou ne,“ popisuje Petra, která dodává, že si samozřejmě celá rodina dávala pozor na hygienu, desinfekční gel byl stálou součástí každého prázdninového dne.

Fotogalerie
39 fotografií