Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šílený život thajského krále: Milenky, uniklá videa a 35 let basy za jeho kritiku

Autor: DH - 
5. září 2020
05:15

Asi neexistuje v Thajsku kontroverznější osobnost než tamní král Maha Vajiralongkorn. Kdysi byl ještě jako princ králem večírků a vyhlášený playboy. Dnes ani jako vládce nežije nijak zvlášť poklidně, jeho osobnost stále vyvolává emoce. Naposledy zaujal dehonestací a následným znovupřijetím své milenky a současné manželky. Jeho život ale provázela celá řada skandálů.

Osmašedesátiletý Maha Vajiralongkorn, ve své zemi také zvaný Ráma X., je jedním z nejbohatších lidí na světě. Za svůj život nashromáždil jmění v hodnotě 24 miliard liber, tedy asi 695 miliard korun. V současné době ale netráví příliš času ve své zemi, ale v německém Bavorsku. To mu ale nebrání v tom, aby udržoval pořádek v Thajsku.

Kritizovat krále Rámu X. je v asijské zemi zakázané, a dokonce i trestné. Za veřejnou kritiku hrozí provinilcům i 35 let vězení, mnozí ale i tak nenechají na králi nit suchou a bědují na něj hlavně v soukromí. A není se čemu divit. Osobu thajského krále provází celý jeho život četné skandály.

Nedávno například zbavil veškerých poct a funkcí vojenskou generálku a svoji královskou choť Sineenat Wongvajirapakdi, která se stala první oficiální společnicí krále mimo královny. V říjnu 2019 ale o všechny tituly a postavení přišla a zmizela z dohledu. Prý byla nevděčná, když si chtěla údajně uzurpovat postavení samotné královny. Na konci tohoto srpna však přišel zvrat a Sineenat se znovu objevila vedle krále. Thajsko popírá, že by ji o funkce někdy připravilo, a vše zůstalo při starém.

Tento kontroverzní krok jen podpořil letošní rozčílení Thajců na jejich krále. Asi největší pozornost na sebe totiž upoutal v dubnu letošního roku v době, kdy vrcholila pandemie koronaviru. Muž se totiž nechal zavřít do luxusního bavorského hotelu Sonnenbichl a to i se svými dvaceti konkubínami, pravděpodobně aby se v izolaci příliš nenudil. Hotel měl být přitom zavřený, stejně jako všechny ostatní hotely v uzavřeném Německu. Evidentně se mu ale dostalo speciálního povolení. Kde se vzalo, nikdo neví.

Jedním z největších skandálů za jeho panování se stal únik videa z narozeninové oslavy, na kterém se nahá objevila jeho třetí manželka, oděná pouze v minitangách. Stalo se tak v roce 2009. Ve stejném roce byl na tři roky za mříže odsouzen Harry Nicolaides. Australan totiž vydal knihu, ve které uvedl, že „kdyby se princ zamiloval do jedné z jeho nezletilých manželek a ona by ho zradila, ona i její rodina zmizí a jejich existence i pokrevní linie zanikne“.

Král později osobně Nicolaidese omilostnil, když spisovatel přiznal, že jeho kniha byla od začátku fikcí.

Zobrazit celou diskusi