Velkou výroční venkovní párty slaví ve čtvrtek holešovické kino Bio Oko 80 let od svého založení! Diváci při té příležitosti uvidí komedii Kristián s Oldřichem Novým, Adinou Mandlovou a Natašou Gollovou, která je pro holešovické kino symbolická - byl to totiž právě Kristián, který kino 30. srpna 1940 otevřel.

„Loni jsme slavili deset let od doby, kdy Oko provozujeme, letos nás čeká pozoruhodných 80 let od jeho otevření. Kdysi ultramoderní funkcionalistická budova dodnes propůjčuje kinu jedinečnou atmosféru a genius loci. Rozhodli jsme se to oslavit tančírnou s živou hudbou před kinem,“ uvedl ředitel kina David Beránek.

Bio Oko bylo vystavěno jako premiérové kino, kde se filmy promítaly přednostně. „Bio Oko si nezadá svou elegancí vůči nejlepším kinům pražského středního města. Je to vzdušný a hezký biograf s velikým plátnem, zastřený velkou oponou, jehož sál pojme více než 800 osob,“ píše se ve filmovém časopise Kinorevue z roku 1940.

Oko sídlí ve funkcionalistickém komplexu budov architektů Josefa Šolce a Jaroslava Stockara-Bernkopfa. Stavebníkem domů byl Penzijní fond zaměstnanců Národní banky československé. Výstavba započala v roce 1937 a skončila v roce 1940. „Jako zářící maják vzniklý v dobách narůstající temnoty je komplex nejen vrcholem příběhu moderní architektury na Letné, ale zejména živoucím organismem, který dává svému okolí energii a esprit, který dotváří a korunuje jedinečnou atmosféru letenské čtvrti,“ sdělil historik a soused kina Richard Biegel bydlící v tomtéž domě.

Fotogalerie
9 fotografií