Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Veronika Žilková: V Izraeli se o děti starají hlavně muži

7. září 2020 | 06:00

Měla v Čechách rodinu a úspěšnou kariéru, přesto se před časem přestěhovala do Izraele, kde plnila úlohu manželky velvyslance. Teď už je ale zpátky a opět v plném pracovním nasazení!

Setkaly jsme se u příležitosti uvedení dokumentu, který natočila se svým synem Cyrilem. A nejen o něm byla řeč.

Vrátila jste se z Izraele, kde jste žila necelé dva roky. Co jste se tam za tu dobu naučila?
Že jsme v Česku a celkově v Evropě zbytečně ve stresu. V Izraeli je mnohem větší pohoda a také se tam starají o děti hlavně muži. O víkendu tam venku nevídáte děti s matkami, ale s jejich tatínky. Náboženství říká, že žena porodí dítě a muž je potom zodpovědný za jeho výchovu.

Přehodnotila jste pak i výchovu svých dětí?
Zjistila jsem, že jsem byla ve výchově příliš evropsky neurotická. V Izraeli je dítě všechno, dar od Boha, i školství je mnohem demokratičtější než u nás. Nevede to ale k rozmazlování dětí nebo málo náročné výuce. Naopak. Mají nejvíc vysokoškolaček na světě vzhledem k počtu obyvatel.

Takže je tam i na ženy pohlíženo jinak?
Jejich postavení v Izraeli je velmi dominantní a i židovství se dědí jen po mateřské linii. Leckde v okolní Asii postavení žen není tak respektováno. Izrael je úplně jiný. Ženy jsou na vedoucích místech i v armádě. Vzor všech ženských političek Golda Meir byla historicky první ministerskou předsedkyní státu a třetí ženská premiérka na světě. Narodila se v Kyjevě a zemřela v Jeruzalémě.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...