Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Bez roušky? 200 eur pokuta! Čech popsal smutnou realitu ve Španělsku

Autor: VaB - 
3. září 2020
16:58

Čech, který žije a podniká ve Španělsku, popsal letošní sezónu za fatální. Může za to koronavirus, který těžce zasáhl celou zemi. Celá Andalusie je podle něj prázdná, všude jsou cedule s nápisy na prodej.

Nemoc covid-19 stále hýbe světem. Ve Španělsku, které je na turistickém ruchu závislé, je aktuálně 479 tisíc nakažených, nemoci podlehlo podle webu ecdc.europa.eu už 29 194 lidí. Během čtrnácti dní se tam nakazilo 231 lidí na sto tisíc obyvatel. 

Španělsko navíc bojuje se stále se zvyšujícím denním nárůstem nakažených, podle iRozhlasu to v úterý bylo za 24 hodin 8115 nových případů. Situace ale není tak kritická, jako byla na začátku pandemie v dubnu nebo v květnu.

V Andalusii, kde se nákaza šíří nejrychleji, je situace ale vesměs klidná. „Čísla jsou sice vysoká, ale počet hospitalizovaných ne, a to je hlavní kritérium pro ministerstvo zdravotnictví. Nemocnice zatím zatížené nejsou,“ řekl v rozhovoru pro iRozhlas podnikatel Petr Ř., ten provozuje nedaleko Malagy apartmány.

Průměrný věk nakažených se z původních 60 snížil na 37 let, problém je i v tom, že roste počet nakažených bez příznaků. „Od známých v nemocnicích vím, že se tvoří fronty na příjmu, kam ale lidé přicházejí s jakýmkoliv menším příznakem a domnívají se, že mají covid. To se ale rychle vyřeší tím, že se tito lidé otestují nebo to nejsou příznaky covidu,“ uvádí dál. 

Policie se s tím nemaže

Podnikatel si myslí, že jako velký problém se ukazuje komunitní přenášení nemoci, a to hlavně mezi mladými lidmi. Ohnisky nákazy se stávají noční kluby nebo diskotéky. Úřady se proto rozhodly, že nařídí provozovatelům klubů zavírat už v jednu ráno. A to je problém. Tou dobou se totiž diskotéky otevírají.

„Lidé se začali přesouvat do domů nebo na pláž, kde pokračují v zábavě, a nákaza se dál zvesela přenáší. Právě přenos mezi lidmi do 30 let je teď problém celého Španělska,“ popisuje podnikatel s tím, že se na pláži sejde i kolem padesáti mladých lidí, policie je pak nestíhá rozhánět. Podle něj opatření mladší generace nerespektuje.

„Mně je čtyřicet a lidé mého věku i generace starších lidí dodržují, co mají, a roušky nosí. Mladým je to ale často jedno, objevuje se proto i zlost mezi generacemi, kdy starší upozorňují mladší, že tímto chováním ohrožují svoje babičky a dědečky. Podle mého názoru už jsou Španělé unavení z restrikcí a snaží se to obcházet, to je možná jeden z důvodů, proč je Španělsko v nemocnosti na prvním místě,“ uvedl. 

Roušku podle Radka musejí mít všichni v obchodech, lékárnách nebo i na ulici po cestě na pláž. Ale na pláži už rouška povinná není… „Když si lehnete na lehátko, ručník nebo jdete do vody, tak ji mít nemusíte, ale když se chcete projít po pláži, už ji nasadit musíte,“ popsal podnikatel.

Pokud policie zjistí, že někdo porušuje pravidla, může ho to vyjít pořádně draho. „Když nemáte roušku, přijdou k vám a bez diskuse vám dají pokutu 200 eur. Vůbec se s vámi nebaví o tom, jestli jste měl nějaký problém, a proto jste ji nechal doma,“ uvedl. Lidi to ve velkém kritizují, podle Radka je to ale spíš o respektu k ostatním.

Jako na vesnici

„Letní sezona byla fatální,“ myslí si muž. Podle něj byly některé hotely zaplněné jen z deseti procent. A důvod? Povinnost nastoupit po návratu ze Španělska 14denní karanténu. iRozhlas uvádí, že se počet zahraničních turistů ve Španělsku propadl o 75 procent. 

„Mám známé průvodce po Malaze a dalších městech, kteří jsou naprosto bez práce, protože sezona byla hlavně o domácím turismu. Španělé ze severu nebo z vnitrozemí vyrazili k moři na jih do Andalusie, ale jejich možnost útraty je mnohem menší než u cizinců. Ti tu nebyli téměř vůbec,“ popsal neveselou situaci Petr.

Od státu podnikatelé dostávali kompenzaci 660 eur měsíčně, podmínky se teď ale razantně změnily. „Přibližně 80 procent podnikatelů, kteří na to předtím měli nárok, včetně mě, teď nedostane nic. Nikdo nás neinformoval, jednoduše jsme peníze nedostali,“ uvedl.

Pandemie v zemi napáchala velké škody, někdy je to prý velmi smutný pohled. „Když se teď projdete po Malaze, máte pocit, že jste na vesnici. Město je bez lidí, obchody jsou zavřené a výlohy jsou polepené cedulemi s nabídkou pronájmu nebo prodeje. To je hodně nepříjemné. Myslím, že cestovní ruch to zasáhlo opravdu hrozně moc,“ dodal na konec. 

haf1haf ( 3. září 2020 19:52 )

Z facebooku, coronafašismus jede: Libor Máča Matejčik
htl1.s oSfpfzmnářeímo Slevunors 1oree3d:m5mi8os ·
Vážení přátelé čtěte!!! SDÍLEJTE!!! Vendula Kašpárková je klávesistka sk. Stromboli. Tohle zažívá v Melbourne. V Austrálii žije 35 let. Byla to jedna z nejsvobodnějších zemí "západní demokracie" JAK SI MŮŽETE BÝT JISTÍ, ŽE NÁM SE TO TADY NEMŮŽE STÁT???
Vendula Kasparkova Tak jo. Presto ze jsem v Australii...ziju ve state victoria (melbourne) a citim se hur nez za bolsevika pred emigraci. Kamos mi volal pred 10min a pta se me. Jak to mam udelat kdyz chci emigrovat z victorie do usa nebo kamkoli? Mam jit za pravnikem tady nebo na na abasadu zeme kam chci emigrovat?
Hrozny ze??? Tak take ja se citim. Jsem v totalne fasistickem state ovladanem cinou!!!! Rouska kdyz vyjdu z domu(pokuta 200$) Muzu jen 5km od domu(pokuta 1600$) Nemuzu vychazet od 8vecer do 5rano(pokuta 500$)Toto uz mesic a melo to zkoncit 13. Zari ale nas usatej ***-premier victorie protlacil dalsich 6 mesicu vymecneho prava takze nikdo nevi co bude dal. Planovana demostrace na 5. Zari ale uz zatkli organizatory dnes. Chteji z nas udelat pokusny kraliky na vakcinu astrazeneka protoze propaguji slogan ze bez vakciny se nemuzem vratit k "normalu". Rada bych si rekla tak nevadi odjedu do pr..male neodjedu. Nemuzu vycestovat. Nikam ani do vedlejsiho statu natoz kamkoli do sveta. Musim pozadat o povoleni. 90 000 lidi zadalo a povolili 70. Vetsinou jen"sluzebni" cesty. Takze bojte se. Mate to nalajnovany stejnou cestou. Tohle je valka. Valka proti normalnim lidem...vsem. smutny. Fakt k nasrani!!!!

radsab ( 3. září 2020 17:06 )

Přírodě se alespoň ulevuje...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa