Rozhledy ve vinicích jsou často doplněny informačními tabulemi, které popisují s větší či menší mírou detailu, co se v zorném poli nachází. Návštěvníci se tak mohou dozvědět kromě názvu vinice a pěstované odrůdy také třeba, jaká flóra a fauna se v okolí vyskytuje, nebo bližší identifikaci jednotlivých dominant ve výhledu. Často jsou také umístěny poblíž nebo přímo na trase cyklostezek, takže je možné se u nich zastavit, a zpestřit si tak naplánovaný výlet.

Stezka nad vinohrady

Poblíž vinařské obce Kobylí, nedaleko Břeclavi, vznikla v roce 2018 unikátní rozhledna, která nese název Stezka nad vinohrady. Nachází se východně od obce na kopci Kobylí vrch. Inspirovala se podobným typem rozhleden, tzv. Stezkami korunami stromů, které najdete na Šumavě nebo v Krkonoších. Je postavena v nadmořské výšce 334 m n. m. a je z ní výhled do všech světových stran. Vyhlídka má tvar kruhové rampy a díky nakloněné rovině, která nahrazuje schody, je jako jedna z mála rozhleden v republice bezbariérová. Na podlaze je vybavena informačním systémem, který návštěvníkům pomáhá se zorientovat v prostoru a představuje společenské události spojené s obcí a její historické milníky. Při dobré viditelnosti je z ní kromě okolních vinic a vinohradů vidět třeba krásná Pálava.

Rozhledna Slunečná

Na Břeclavsku se nachází i druhá námi představovaná rozhledna - Slunečná. Nachází se poblíž jedné z nejznámějších vinařských obcí, Velkých Pavlovic, kilometr východně od obce mezi vinohrady, 225 m n. m. Neobvyklá unikátní architektura vytváří optický klam, že je rozhledna nakloněná. Z výšky necelých 19 m jsou vidět třeba Velké Bílovice, Hodonín nebo Bořetice. K rozhledně se dá pohodlně dojít z Velkých Pavlovic, nebo se zde zastavit cestou po cyklostezce Modré Hory. Pro méně zdatné turisty je ale možné až k ní dojet i autem. Vedle rozhledny se nachází malé občerstvení, kde je možné samozřejmě ochutnat také vína pavlovických vinařů, chvíli posedět a odpočinout si před další cestou a poznáváním krás jižní Moravy.

Rozhledna Slunečná
Autor: Vinařský fond

Radošov

Na Slovácku, přesněji nedaleko Veselí nad Moravou se nachází další rozhledna, která je zvláštní svojí podobou. Má tvar poháru na víno, takže mezi vinohrady výborně zapadá a inspiruje k dalšímu programu. Stojí na vrchu Radošov 242 m n. m. a z 15 m vysoko umístěného vyhlídkového ochozu je vidět třeba Dolnomoravský úval nebo část Bílých Karpat. Leží na turistické i cyklo stezce, takže se u ní můžete pohodlně zastavit při cestách po Moravě.

Na jižní Moravě se nachází hned několik rozhleden poblíž vinic nebo přímo ve vinohradech. V každé vinařské podoblasti narazíte určitě minimálně na jednu. Začaly vznikat, protože zájemci o víno čím dál víc chtějí poznávat, kde a jak se réva pěstuje. Pohled z výšky pak umožňuje udělat si ucelenou představu o vinicích i celém okolí.

Více informací najdete na www.wineofczechrepublic.cz.

Rozhledna Radošov
Autor: Vinařský fond