Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vzpomínku na Gotta (†80) omezí koronavirus. Hygienička popsala jasné podmínky

Autor: Jakub Veinlich - 
2. září 2020
05:30

Celá umělecká branže se chystá vzdát hold Karlu Gottovi. Mistr zemřel před rokem a celý tým v čele s jeho ženou Ivanou chystá k uctění jeho památky vzpomínkové koncerty. Jenže jak zjistily Blesk Zprávy, na zlatého slavíka se možná vzpomínat letos nebude. Vše mají v rukách kvůli pandemii koronaviru hygienici.

Měla to být poslední a největší show Karla Gotta. O scénář se měl postarat samotný zpěvák, těsně před svou smrtí. Práce na rozlučkovém koncertu měl započít ve chvíli, kdy se na začátku roku 2019 dozvěděl krutou zprávu o svém zdraví. Tehdy věděl, že mu zbývají poslední měsíce života. Zájem o koncert byl tak obrovský, že realizační tým přidal další termín. Lidé tak vykoupili během chvíle dvakrát za sebou největší halu v zemi.

Rozhodne se na podzim

Koncerty ale ohrožuje koronavirus. A je tak možné, že letos vůbec nebudou. „Vzhledem k dynamickému vývoji situace, kterou skutečně neumí do budoucna odhadnout nikdo, zvažujeme všechny varianty. Jasněji bude během podzimu,“ připustila odsunutí koncertů, na které se chystají 15. a 16. prosince do pražské O2 arény diváci i umělci z celé země, mluvčí Gottovy rodiny Aneta Stolzová.

Video  Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem  - Česká televize
Video se připravuje ...

Je to právě Ivana Gottová, která drží nad přípravami náročného vzpomínkového koncertu ochrannou ruku. Sám mistr měl navíc promluvit k divákům i moderátorovi večerů Liboru Boučkovi z obřího projekčního plátna.

Problém v případě nekonání koncertů může mít na konci roku i Česká televize, která počítala s odvysíláním Pocty Karlu Gottovi těsně před silvestrovskou půlnocí.

Vše bude záležet na hygienicích

Při současných pravidlech a podmínkách pro pořádání podobných koncertů se pořadatelům příliš nevyplatí podobné akce uspořádat. Arénu, do které se vejde okolo 17 tisíc lidí, by totiž mohli naplnit zhruba jen z poloviny.  Pořádání koncertů by se při současných podmínkách a pravidlech pořádání hromadných akcí nevyplatilo uspořádat.  

„Lidé musejí dodržovat nošení roušek, při větších akcích musejí být rozprostřeni rovnoměrně. Podmínky jsou nastaveny tak, že by se část kapacity využít mohla,“ řekla k nastaveným pravidlům Blesk Zprávám hlavní hygienička České republiky Jarmila Rážová.

Sama ale přiznala, že celou kapacitu halu pořadatelé využít stále nemohou. „Dohromady by se podle nyní nastavených pravidel mohlo těchto koncertů zúčastnit postupně zhruba 9 a půl tisíce lidí,“ vypočítala možnosti pořadatelů.

Video  Vojtěch: O uvolnění kulturních akcí žádali pořadatelé  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Právě pořadatelé velkých akcí ve sportovních halách se prý přimlouvali u ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha(ANO), aby povolil shromažďování více lidí na jednom místě, aby se i kulturní život dal pomalu do pohybu. A to i přesto, že se hygienici obávají denních výkyvů nakažených.

„Ano, tak to bylo a je jasné, že omezení má ekonomické dopady, pokud zkrátka nejsou schopní fungovat a my se snažíme jim vyjít vstříc, za předpokladu, že dodrží hygienická pravidla, o kterých jsem hovořil,“ dodal Vojtěch pro Blesk Zprávy.

Nezbytnou součástí podle ministra bude i nadále nosit na koncertech a jiných velkých kulturních akcích roušku a dodržovat potřebné rozestupy.

„Pokud se bavíme o pořádání kulturních a sportovních akcí, tak tam jsme vyšli vstříc, aby se tyto akce mohly konat ve větším počtu, ale za zachování epidemiologických pravidel. Nošení roušek, pokud je tam víc než sto lidí, rozdělení do sektorů,“ uzavřel ministr.

zirioges ( 2. září 2020 08:42 )

Dostal Kája coronavirus?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa