Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kimův starší bratr „má srdce holky“: Záhadný třetí sourozenec diktátora je kytarista

Autor: Darina Jíchová - 
5. září 2020
05:35

Pokud se mluví o nástupnické linii v Severní Koreji, většina politologů se domnívá, že současného vůdce Kim Čong-una by nejspíše nahradila jeho mladší sestra Kim Jo-čong. Zatím nikdo nepočítá s tím, že by se vlády případně mohl chopit diktátorův starší bratr Kim Čong-čchol. Podle bývalého kuchaře někdejšího vládce KLDR Kim Čong-il svého syna považoval za chlapce „s vřelým srdcem dívky“. Severokorejský zběh a exdiplomat vypověděl, že Kim Čong-čchol žije „klidný a tichý“ život v Pchjongjangu, kde se živí jako kytarista, uvedl list The Daily Mirror.

Kim Čong-un, Kim Jo-čong a Kim Čong-čchol jsou potomky Kim Čong-ilovy milenky, tanečnice Ko Jong-hui, která se nikdy nestala diktátorovou manželkou. Jejich dvě mladší děti jsou nyní nejmocnějšími postavami KLDR, Kim Čong-un se v roce 2011 po otcově smrti ujal vlády, Kim Jo-čong je bratrovou pravou rukou. Jejich starší bratr ale o politiku nemá zájem, věnuje se spíš muzice.

Kim stojí za svým bratrem

O Kim Čong-čcholovi toho není moc známo, v roce 2015 ho novináři zachytili na koncertu zpěváka a kytaristy Erica Claptona v Londýně. Nicméně zběhové z KLDR se shodují na tom, že nejstarší z Kimových sourozenců svého bratra „bezmezně“ podporuje. Věkově je Kim Čong-čchol asi o 3 roky starší než diktátor, takže za předpokladu, že Kim Čong-unovi je 36 let, jeho bratrovi je 38 nebo 39 let.

Analytici stanice BBC potvrdili, že Kim Čong-čchol nikdy neprojevil žádné politické ambice a v režimu zastává funkce maximálně jako „hlava nějaké nadace“ nebo „sem tam přečte nějakou řeč“. Už v roce 2009, kdy Kim Čong-il začal uvažovat o svém nástupci, svého prostředního syna naprosto přehlédl. Kim Čong-il měl hned 5 dětí se třemi ženami: nejstaršího syna Kim Čong-nama, dceru Kim Sul-song s jedinou manželkou Kim Jung-suk a pak tři děti s tanečnicí Ko.

Právě v roce 2009 ztratil Kim Čong-nam přízeň svého otce a Kim Čong-il zaměřil svou pozornost na svého nejmladšího syna. Kim Čong-nam byl následně v roce 2017 otráven v Malajsii, mnozí se domnívají, že za atentátem je jeho nevlastní bratr, který v něm viděl hrozbu.

Zženštilý bratr, ambiciózní sestra

Kim Čong-ilův bývalý suši šéfkuchař známý pod pseudonymem Kendži Fudžimoto ve svých vzpomínkách na svůj pobyt v KLDR popsal, že tehdejší diktátor o prostředním synovi prohlašoval, že „je k ničemu, protože je spíš jako malá holčička“, zatímco Kim Čong-una považoval za „chlapce s velkou vnitřní sílou“, věděl rovněž o politických ambicích své nejmladší dcery, citovala stanice BBC.

„Šéfkuchař uvedl, že Kim Čong-čchol měl vřelé dívčí srdce,“ uvedli reportéři deníku The Washington Post. Přestože se Kimův bratr zajímá spíš o hudbu než o vládu, několik zběhů tvrdí, že mezi sourozenci panuje vzájemný respekt. Oba absolvovali soukromou školu ve Švýcarsku a následně pokračovali na Kim Ir-senově univerzitě v Pchjongjangu. Kim Čong-čchol pak působil na úřadě propagandy.

Kim Čong-čchol je nejen velkým fanouškem hudby, podle výpovědí je sám velmi talentovaný muzikant. Jeho velkým vzorem je zřejmě Brit Clapton, jehož koncertů se často účastní – byl na jeho vystoupení v Německu v roce 2006, v Singapuru v únoru 2011 a v Londýně v květnu 2015. Tehdy ho měl „na starost“ Tche Jong-ho, který před svým útěkem z KLDR působil jako zástupce severokorejského velvyslance v Londýně.

Zdvořilý muž a talentovaný muzikant

„Je to zdvořilý mladý muž, o svém mladším bratrovi ani o svém životě v KLDR mi toho moc neprozradil,“ sdělil Tche agentuře Reuters v roce 2016, kdy zběhl do Jižní Korey. „Je velmi svobodný, ale zajímá se jen o hudbu a své kytary,“ doplnil zběh. Několik týdnů po tomto rozhovoru asijské deníky psaly o tom, že Kim Čong-čchol je pod policejním dohledem, zprávy nikdy nebyly potvrzeny.

Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. Kim Jo-čong, mladší sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Kim často působí jako bratrovova velvyslankyně. | Reuters

V roce 2015 diktátorova bratra v Londýně doprovázela neznámá žena, o které se novináři domnívali, že je jeho přítelkyně. Tche vysvětlil, že to byla kytaristka ze severokorejské popové skupiny Moranbong Band.

„Byl jako každý jiný fanoušek, měl ale kolem sebe ochranku. Na nich bylo patrné, že to nejsou Claptonovi fanoušci, vypadali, že na koncert nepatří. On si to ale užíval, zpíval si každou písničku,“ vzpomíná na koncert novinář Simeon Paterson. Tche doplnil, že během cesty do Londýna Kim Čong-čchol rovněž předvedl své hudební nadání a zahrál na kytaru v několika londýnských podnicích.

„Zahrál v hudebninách, prodavači neměli ponětí o tom, kdo to je. Nechali ho hrát půl hodinku a byli uneseni jeho talentem. Ptali se ho na jméno a na to, v jaké hraje kapele, on se ale jen usmíval a nakoupil si pár věcí,“ vypověděl Tche. Jeho role v bratrově režimu je podle dostupných informací jen symbolická, nicméně před prvním summitem s americkým prezidentem Donaldem Trumpem si Kim Čong-un k sobě bratra zavolal a dlouho s ním historické setkání řešil. Radila mu i sestra.

„To svědčí o tom, že mu Kim Čong-un naslouchá a respektuje ho,“ shodili se reportéři jihokorejského deníku JoongAng Ilbo. „O Kim Čong-čcholovi je známé, že má mírnou, příjemnou a přátelskou povahu. Povídá se o něm, že měl zženštilé rysy a musel brát hormony, aby se choval a vypadal víc mužně,“ sdělil tisku expert na KLDR Leonid Petrov.

Pacifista, který chce svět bez atomových bomb

„Ale Čchola evidentně politika a vláda vůbec nezajímá, je apolitický, preferuje koncerty a popmusic, často cestuje do zahraničí v doprovodu bodyguardů,“ objasnil Petrov. Podle dalšího experta Hjung Gu-lina ve svých 15 letech Kim Čong-čchol napsal báseň, ve které uvedl, že by chtěl svět bez atomových bomb, zbraní a drog, kde je každý svobodný. Dále mladý Kim psal, že by svět mluvil jen jedním jazykem – korejsky, a každý by měl stejně peněz.

Podle Hjunga rovněž snil o tom, že se jednou setká se svým idolem, hollywoodským hercem Jeanem-Claudem van Dammem, svoje poznatky o nejstarším ze tří Kimů shrnul ve své knize věnující se oběma Korejím po roce 1989.

Diktátorovo zdraví

Přestože nástupnická linie KLDR není přesně určená, v posledních několika měsících je jedním z nejprobíranějších témat. A to hlavně proto, že se šíří zvěsti o nahnutém zdraví Kim Čong-una. V dubnu, kdy na tři týdny zmizel z veřejného života, se v tisku psalo o tom, že je v kómatu, nebo dokonce, že zemřel. KLDR tyto zprávy „hasí“ zveřejňováním fotek diktátora.

Spekulace znovu ožily minulý týden, severokorejská vláda reagovala stejně a publikovala fotky Kim Čong-una z jednání politbyra. Nejnovější snímky Kima vyšly o víkendu, ukazují, jak se diktátor vydal kontrolovat škody po zásahu tajfunu.

Zobrazit celou diskusi