Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vánoční dovolené a lyžování: Vyplatí se už objednávat? Náměstek nechce nic slibovat

Autor: Jakub Veinlich - 
29. srpna 2020
05:30

Koronavirus stále hýbe cestovním ruchem. Češi mají nově složitější cestování do Velké Británie, kde musejí při příletu či příjezdu do karantény. Testy zřejmě budou potřeba také při příletu na Maltu. Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek v rozhovoru pro Blesk Zprávy řekl, že v Bruselu budou zástupci zemí pokračovat v hledání jednotného postupu při určování bezpečných a nebezpečných zemí, aby si každý stát nevedl svůj vlastní covidový „semafor“. Zimní radovánky na lyžích či u moře jsou zatím stále asi ale v nedohlednu.

Od kdy a jak bude platit povinnost karantény pro české občany přijíždějící do Velké Británie?

Nová pravidla by měla platit od sobotního rána. Konkrétně od 4. hodiny ráno v noci z pátku na sobotu. Každý Čech, který přicestuje do Velké Británie, bude mít povinnost nastoupit do 14denní karantény.

V případě Malty jste se zmiňoval o případné reciprocitě. Bude něco podobného platit i v případě Britů?

V případě Malty jsme se domlouvali, že budeme podporovat vzájemný turismus, alespoň Malta o to stála. Maltské číslo je okolo 120, britské číslo je ale velmi nízké, okolo 20 a my jsme se rozhodli, a myslím, že je to velmi dobrá úvaha, že v případě covidu nebudeme striktně vyžadovat reciprocitu.

V případě Malty by to mělo být spíše motivační, aby nás v co nejkratší době z toho červeného seznamu vyřadila. V tuto chvíli to neznamená zákaz cestovat na Maltu, ale znamená to mít negativní test ještě před tím, než nastoupím do letadla, které na Maltu letí. Je to samozřejmě určitá překážka ve volném pohybu osob. Berme to jako krok, který Malta asi musela udělat ze svého vnitřního pohledu, ale máme poměrně dobré argumenty na to, aby Česko bylo zpět na zeleném seznamu.

A to by mohlo být ještě před tím, než začne toto pravidlo platit?

Já v to doufám. Povinnost testů na Maltu před odletem by měla začít v noci z pátku na sobotu, ale nevím, jak se nakonec rozhodnou. Místní ministr zdravotnictví měl ve čtvrtek kontaktovat svůj český protějšek. Já jsem mluvil naopak s ministryní turistiky, která mi slíbila, že bude intervenovat ještě znovu u svého ministra zdravotnictví. Na Maltě je ale v tomto ohledu ta debata velmi složitá, protože nárůst nakažených tam skutečně v posledních dnech je.

Jaké jsou země, kam ministerstvo zahraničí nedoporučuje vzhledem k vývoji šíření nákazy covid-19 v těchto dnech cestovat?

Nedoporučujeme cestovat v zásadě do žádné země, která je na červeném seznamu. Jinými slovy, když to obrátím, cestujte do těch zemí, které jsou na našem zeleném seznamu. To jsou všechny unijní země s výjimkou Španělska a Rumunska. A pak jsou tam státy jako Kanada, Thajsko, Japonsko, Austrálie, Nový Zéland a Jižní Korea a Tunisko. Do těchto států můžete cestovat, problém je ovšem v tom, že ne všude vám umožní příjezd za účelem turistiky.

Zmínil jste Tunisko, oblíbenou destinaci českých turistů. Společnost Smartwings tam obnovila lety teprve před týdnem. Jsou v zemi pro přicestování nějaká opatření?

Byť Tunisko zavedlo před týdnem plošné nařízení testování, tak Polsko a Česká republika byly jako země, jejichž lidé tam často a rádi cestují, v případě organizovaných zájezdů z povinnosti testování vyjmuty. 90 % našich turistů do země létá právě na organizované zájezdy, takže tuto povinnost testování nemají. Stejně tak se i naši lidé mohou z Tuniska vrátit bez povinnosti mít test.

Video  Tisková konference o cestování do Francie a Chorvatska  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jakou situaci očekáváte poté, co začne školní rok a bude tedy docházet k utlumování cestování?

Věříme, že se šíření nákazy výrazně zpomalí. Ale nesmíme zapomenout, že například v Chorvatsku a Řecku budou ještě krátce i po začátku školního roku, zhruba prvních 14 dní, ještě dozvuky letních pobytů. S tím, že s útlumem cestování očekáváme postupné změny na českém semaforu pro cestování do ostatních zemí. Na druhou stranu, z našeho pohledu by bylo dobré to, co říká dlouhodobě ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD), což je jediný smysluplný přístup, abychom se na unijní úrovni shodli na nějakém minimálním čísle, nebo jiné hranici, při které by žádný stát nemohl být jiným státem dán na jeho červený seznam.

A jak je daleko tato debata, aby státy Evropské unie postupovaly při zbarvování semaforu jednotně?

Ta debata by měla pokračovat v Bruselu příští týden. Chápu, že hledání konkrétního minimálního čísla bude velmi složité, ale bez něj to nemá smysl. Takové konkrétní číslo je totiž jasný hmatatelný údaj. My máme i vlastní návrhy pro tuto debatu, tak uvidíme, kam se dospěje. Bude to opravdu asi hodně složité. Zatímco Finsko má dnes číslo 5 nebo 6, my máme 36, Francie má přes 70 a Španělsko 200. Ten rozptyl je tedy obrovský a hledat společného jmenovatele, bude velmi těžké. Pokud ho ale nenajdeme, tak bude trpět především volný pohyb osob.

Existuje nějaké konkrétní číslo, kolik Čechů se doposud s největší pravděpodobností nakazilo koronavirem v zahraničí?

Žádné takové statistiky nevedeme, ale třeba v Chorvatsku víme, že se to číslo bude blížit k 200 potvrzených případů. V reálu to číslo bude určitě vyšší, ale stále je to v tom množství případů jen promile.

Předpokládáte, že se otevřou nějaké oblíbené destinace ať už pro lyžaře, nebo dovolenkám, kteří si oblíbili dovolené na sklonku roku?

To je tak strašně daleko z dnešního pohledu, protože nevíme, jak se bude nákaza chovat v příštích týdnech při případné druhé či třetí vlně, takže to lze skutečně odhadovat velmi složitě. Je to jako když hází laik šipky na terč.

Video  „Epidemii jsme zvládli dobře.“ Hygienička Rážová o práci svých kolegů a taky o vyčerpání  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

gejzovic ( 29. srpna 2020 11:46 )

Hlavně koupit lyže,ktery jsou naočkovany ,ale davat pozor plus -minus

gejzovic ( 29. srpna 2020 11:43 )

Hlavně dejte pozor aby Pan papeš neschudnul

sekebo ( 29. srpna 2020 11:29 )

A Ty patříš mezi "Na hlavu padlé" nenávratně!!!

sekebo ( 29. srpna 2020 09:54 )

Jestli se vyplatí objednávat Vánoční dovolené a lyžování? Ano, ale pouze na hlavu padlým.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa