Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Revoluční léčba rakoviny? Vzácné nádory pomůže zničit vitamin, odhalili čeští vědci

Autor: ČTK - 
28. srpna 2020
11:19

Kyselina askorbová, neboli vitamin C, možná pomůže k léčbě některých vzácných druhů těžce léčitelných nádorů spojených s endokrinními žlázami. Mezinárodní tým, jehož součástí jsou i čeští vědci, prokázal, že nádory s určitými mutacemi na vitamin reagují citlivě. Akademie věd ČR (AV) o tom informovala v tiskové zprávě. Výzkum vedl Karel Pacák z amerického Státního zdravotního ústavu, za Česko na něm spolupracovali Jiří Neužil a Kateřina Váňová z Laboratoře molekulární terapie v centru Biocev. Článek o výzkumu publikoval časopis Clinical Cancer Research.

Objev může podle vědců otevřít nový přístup k léčbě takzvaných feochromocytomů a paragangliomů (nádory PCPG). U nich je nyní jedinou známou léčbou chirurgické odstranění karcinomu. Pokud se ale nepodaří vyjmout ho celý, nemoc se vrací. Podle Neužila je účinnost léčby v současnosti velmi nízká.

„Konkrétní mutace, na kterou se soustředíme a která je u pacientů s daným typem nádoru relativně častá, vede k citlivosti nádoru na vitamin C. Je to vlastně shoda několika dějů,“ řekl k objevu ČTK Neužil. „Mutace v proteinu SDHB vede k akumulaci železa v rakovinných buňkách. Toto železo v přítomnosti vitamínu C vede k tvorbě reaktivních forem kyslíku selektivně v rakovinných buňkách, které jsou na tyto formy kyslíku citlivé a následně umírají,“ popsal vědec. Na nádory, které určité mutace nemají, vitamín nepůsobí.

Neužil uvedl, že tým bude nadále zkoumat vliv mutace SDHB a dalších mutací na citlivost rakovinných buněk vůči vitamínu, zaměří se ale i na jiné potenciálně protirakovinné látky. „Byli bychom rádi, pokud by toto vedlo k budoucím klinickým testům, ale to je ještě běh na dlouhou trať,“ uzavřel vědec.

Centrum Biocev je společný projekt Akademie věd ČR a Univerzity Karlovy. Sídlí ve Vestci u Prahy a zaměřuje se na biotechnologický a biomedicínský výzkum.

offline ( 28. srpna 2020 19:12 )

Stejně jako jakákoli jiná revoluční léčba se to bude desítky let zkoumat a testovat, aby se opět přišlo na to, že od (náhodného) objevu penicilínu se na nic nového nepřišlo.

frantacizek ( 28. srpna 2020 12:15 )

o tomhle už se hovoří několik let. Narazil jsem na to už v roce 2015 v odborných časopisech, kdy jsem se snažil najít cokoliv progresivního v rámci nemoci mého rodinného příslušníka. Konzultoval jsem to následně i s jedním z bohužel zatím ještě mladých, nezkušených lékařů z Fakultní nemocnice u nás, který již zatraceně brzy po promoci rezignoval na výzkumy ve svém oboru, a ten se tomu vysmál. Šlo mi o infuzi vitamínu C pro rodinního příslušníka, lidově řečeno tělo tímto předávkovat.Dnes se to v případě některých karcinomů bude užívat, to bude pan doktor překvapen...

Zobrazit celou diskusi