Praha vlastní v areálu nemocnice pozemky v místech, kde by stát chtěl vystavět nové traumacentrum. Město se proto se státem dohodlo, že uskuteční takzvanou trojstrannou směnu mezi Prahou, státem a nemocnicí. Její součástí je také areál na Letné.

„Nyní technicky řešíme proces směny. Věřím, že jsme na dobré cestě k vyřešení těchto technických přesunů majetku, kdy stát získá objekty, které logicky potřebuje k fungování jím zřizovaných institucí, a město získá objekty, které mohou v budoucnu sloužit potřebám města a Pražanů,” řekl radní hl. m. pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09).

Něco za něco většího

Kromě části tenisového areálu na Letné získá Praha ještě další majetek a budovu záchranné služby v ulici 28. pluku na Praze 10 a objekt v Říčanově ulici na Praze 6. Kdy přesně ke směně dojde, zatím není jasné. Pokud vše půjde dobře, mohlo by ke směně dojít podle Chabra v říjnu či listopadu letošního roku.

Část areálu na Letné patřící státu, kterou spravuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), zahrnuje čtyři tenisové kurty. Na státním pozemku stojí rovněž budovy, a to včetně historické klubovny, která je památkově chráněna. Klubovna se nevytápí a je bez teplé vody. Součástí areálu je ještě krytá tenisová hala. Pozemky mají rozlohu více než 1 300 metrů čtverečních. Celková výše směny přesahuje 300 milionů korun.

Co se bude dít na Vinohradech?

Traumacentrum je nemocniční oddělení, kde se koncentrují pacienti ve vážném stavu, například po úrazech či dopravních nehodách. Stavba traumacentra se 770 lůžky v Nemocnici na Vinohradech má stát asi sedm miliard korun. Nemocnice se potýká s problémy danými jejím umístěním v mnoha pavilonech. Pokud nemocného transportuje vrtulník, musí být přeložen do sanitky a převezen do pavilonu. Traumacentrum by mělo na střeše heliport.