„Odešla kouzelnice, ctitelka nejen lidové poezie, matka zakladatelka, velká, složitá, inspirativní žena. Ať odpočívá v pokoji,“ poklonili se brněnští divadelníci legendě. Eva Tálská byla jednou ze zakladatelských osobností Divadla Husa na provázku.

Režii vystudovala v roce 1968 na brněnské Janáčkově akademii múzických umění. V roce 1992 založila v Brně divadelní školu Studio Dům. Na svém kontě měla v letech 1968 až 2008 na čtyři desítky divadelních inscenací. Režírovala například Markétu Lazarovou, Božskou komedii nebo Krále Leara.

Slavné bylo její představení Svolávám všechny skřítky! Královna, kde se dětští diváci měnili ve skupinu skřítků zapojených do pohádkové scénické akce. V inscenaci Cirkus aneb Se mnou Smrt a kůň proměnila herce a herečky v trénované artisty.

Její poslední inscenací v Huse na provázku bylo v roce 2008 pásmo, ve kterém převedla na jeviště některé motivy z Rukopisu královédvorského, například klání slovanského vojska vedeného Jaroslavem ze Šternberka a tatarských nájezdníků.

Fotogalerie
7 fotografií