„Objekt slouží jako zázemí pro sportovní aktivity s možností občasného ubytování sportovců a možností stravování pro uživatele areálu,“ píše se v dokumentu schváleném radními. Dvoupodlažní budova se železobetonovým skeletem má samostatnou kotelnu, je napojena na vodovod i elektřinu a kanalizaci má svedenu do železobetonové žumpy. Postavena byla okolo roku 1920.

„Je to jeden z posledních objektů, který městu nepatřil. Tvoří poslední soukromou překážku k tomu, aby se tam mohlo začít něco dít,“ řekl radní Jan Chabr (TOP 09).

Cena budovy podle znaleckého posudku je 17,2 milionu korun. Praha zaplatí tuto částku sníženu o dluh společnosti Rodop asi 5,35 milionu korun. Firma využívala neoprávněně sousední pozemek, který patřil městu. Dluh představuje ušlé nájemné, které by firma musela městu platit.

Magistrát bude nyní například nadále pracovat na výstavbě lávky z Karlína do Holešovic, která povede přes Štvanici a jejíž stavba má začít v příštím roce. Chystá se také oprava Hlávkova mostu, Fuchsovy kavárny nebo obnova zeleně.

Ostrov Štvanice

Ostrov získal své jméno podle toho, že se na něm v 19. století konaly štvanice zvěře. Ve 30. letech minulého století byl na ostrově postaven zimní stadion, který byl v roce 2012 kvůli špatnému stavu zbourán. Stadion byl památkově chráněn, s jeho demolicí nesouhlasili památkáři ani velká část veřejnosti.