Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump získal nominaci k boji o Bílý dům. Před tím ale přišla rána od blízké ženy

Aktualizováno -
24. srpna 2020
19:38
Autor: vei, ČTK, Mii - 
24. srpna 2020
09:30

Republikánská strana v pondělí na svém nominačním sjezdu oficiálně jmenovala prezidenta Donalda Trumpa kandidátem pro listopadovou volbu hlavy USA. Jeho tým přitom těsně před oznámením utrpěl ránu - Trumpa opouští jeho dlouholetá spolupracovnice Kellyanne Conwayová. Podle deníku The Washington Post (WP) se potřebuje více věnovat rodině.

List označuje Conwayovou za jednoho z nejdéle sloužících poradců Trumpa. Se současným šéfem Bílého domu tato politická konzultantka a komentátorka spolupracovala ještě před jeho kandidaturou na prezidentskou funkci, v roce 2016 pak byla jedním ze strůjců jeho volebního vítězství. Na to navázalo její působení v roli poradkyně a mluvčí prezidenta.

Rozhodnutí kvůli manželovi a dětem

Práci v Bílém domě v novém prohlášení popsala jako „opojnou“ a „pokořující“ zkušenost. Prý ale s manželem dospěla k názoru, že odchod z prezidentova týmu je momentálně správným krokem s ohledem na jejich čtyři děti, které na podzim čeká distanční školní výuka. „Na konci tohoto měsíce se přesunu z Bílého domu,“ citovala Conwayovou agentura Reuters.

„Je to stoprocentně moje rozhodnutí a můj hlas. Až přijde čas, oznámím budoucí plány. Pro tuto chvíli... to bude méně drama a více máma,“ sdělila 53letá prezidentova poradkyně. Ještě předtím ji ale čeká vystoupení na dnes začínajícím nominačním sjezdu Republikánské strany, po němž odstartuje finální fáze kampaně před listopadovými volbami.

Jak píše WP, Conwayová byla od Trumpova nástupu do Bílého domu jedním z nejvýraznějších hlasů vystupujících na prezidentovu obranu. Hned na začátku jeho mandátu vzbudil velkou pozornost její výrok o „alternativních faktech“, kterým hájila nepravdivé tvrzení tehdejšího mluvčího Bílého domu Seana Spicera. Krátce nato ji kritizoval i Úřad pro vládní etiku (OGE), když v televizi prohlásila, že by si Američané měli kupovat módní zboží z obchodu prezidentovy dcery Ivanky.

Video  Trump musel přerušit tiskovku v Bílém domě. Kvůli střelbě ho ochranka stáhla do bezpečí  - Reuters
Video se připravuje ...

Republikáni vyslali Trumpa do boje

V americkém městě Charlotte přitom v pondělí v 15:00 SEČ začal nominační sjezd Republikánské strany, který oficiálně jmenoval Trumpa kandidátem pro listopadové volby. Kvůli pandemii covid-19, v níž jsou USA jednou z nejhůře zasažených zemí, se čtyřdenní konference, stejně jako minulý týden ta demokratická, koná z velké části virtuálně.

Samotná Trumpova nominace se ale na rozdíl od případu prezidentova vyzyvatele Joea Bidena neuskutečnila na dálku. Republikánští delegáti se, byť v omezeném počtu, v Charlotte skutečně sešli. Listopadové hlasování označil Donald Trump za „nejdůležitější volby v historii naší země“. „Naše země se může vydat opravdu špatným směrem. Jestliže tenhle chlápek vyhraje, bude nás vlastnit Čína,“ pohrozil ve své řeči americký prezident a opakovaně na demokraty a jejich prezidentského kandidáta Joea Bidena útočil.

Od přítomných si Trump hned v úvodu vysloužil nadšené skandování: „Další čtyři roky.“ „Jestli ho chcete opravdu naštvat, měli byste křičet dalších 12 let,“ reagoval na skandování prezident. Následně vyjmenoval, co všechno se podle něj za jeho vlády podařilo vylepšit a zajistit - ekonomiku, pracovní místa, fungování armády, bezpečnost hranic. Chválil rovněž, jak se daří administrativě vypořádávat s pandemií koronaviru. Demokraty naopak obvinil, že chtějí v listopadovém hlasování zvítězit pomocí podvodů. „Využívají covid, aby nám ukradli volby,“ prohlásil Trump.

Vystoupí i Melania

Heslem republikánského sjezdu je „pocta velkému americkému příběhu“, proto na něm mají vystoupit i „obyčejní“ Američané. Ti budou vyprávět, jak Trump změnil jejich životy k lepšímu či jak by podle nich USA vypadaly, kdyby Trump v listopadu ve volbách prohrál.

Na republikánském nominačním sjezdu dále vystoupí i Trumpova manželka Melania, ministr zahraničí Mike Pompeo či všechny Trumpovy děti vyjma nejmladšího syna Barrona. Ve středu pronese projev viceprezident Mike Pence (61), ve čtvrtek pak program uzavřou vystoupení republikánských lídrů z obou komor Kongresu a nakonec projev prezidenta USA. On i jeho žena pronesou projevy ze zahrady Bílého domu.

Video  Žantovský u návštěvy Pompea v Česku zmínil i Zemanův člun. Přidal výtku pro Petříčka  - Sabina Dračková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Podle průzkumů preferencí je zatím favoritem blížících se voleb 77letý kandidát demokratů a bývalý viceprezident Biden, s nímž jako kandidátka na viceprezidentku jde do volebního souboje senátorka Kamala Harrisová (55). Volby se konají v době, kdy se USA potýkají s řadou velkých výzev, mimo jiné s hospodářskou recesí, pandemií covidu-19 či protesty proti rasismu a policejní brutalitě.

denisz ( 26. srpna 2020 18:18 )

Jestli se do čela za demokraty postavil
slabý kandidát Biden se svoji kontraverzní
víceresidentkou, tak Trump může být klidný,
že to u normálních Američanu vyhraje. Začne
ovšem pozdvižení jako u nás, když Zeman jen
zvítězil nad slabším protikandidátem.

Zobrazit celou diskusi