Celý incident se odehrál 2. dubna u rybníka v pražských Řepích. Na to, co předcházelo fyzickému útoku, jsou dvě verze. Podle napadené Terezy S., která 5. dubna sama zveřejnila video na sociálních sítích, porušili s kamarády zákaz shlukování a vydali se k rybníku, načež je přijeli napomenout strážníci. Jeden z nich ji pak uhodil, podle dívky facce nepředcházela z její strany žádná agrese.

Bývalý strážník Jiří Laštovka však tvrdil, že ženu neuhodil do tváře, ale do ramene a že ho předtím dívka provokovala a urážela se sexuálním podtextem. „Kdyby mě takhle někdo provokoval, řekl mi to samé, co ona mně, a v téhle situaci, kdy člověk neví, co od koho kde chytí, tak bych to udělal znovu,“ bránil se po zveřejnění videa Laštovka pro server Aktuálně.cz.

Konec vyšetřování

Celý případ pak prošetřovali kriminalisté pražské policie a v půli srpna došli k závěru, že nebyl spáchán trestný čin ze strany Laštovky: „Kriminalisté prověřováním skutečností celého případu, například výslechy osob zúčastněných na incidentu či vyhodnocením kamerových záznamů, nezjistili, že by byly naplněny všechny znaky skutkové podstaty jakéhokoli trestného činu,“ sdělil Aktuálně.cz mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Pokuta za facku

Laštovka byl při tom podezřelý z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pořád je však ve hře, že dostane pokutu až 20 tisíc, neboť se případem bude zabývat Úřad městské části Praha 17: „Po konzultaci se státním zástupcem kriminalisté věc odevzdali příslušnému správnímu orgánu k projednání pro podezření ze spáchání přestupku proti občanskému soužití,“ dodal mluvčí Rybanský. Pokud provinění úřad prokáže, Laštovka může dostat pokutu až 20 tisíc korun.

Podobná práce

K výsledku vyšetřování se Laštovka nechtěl pro server Aktuálně.cz vyjadřovat. Zároveň však potvrdil, že již má nové pracovní místo: „Práce je velmi podobná,“ prozradil tajemně. U městské policie sloužil 25 let a před několika lety dokonce převzal z rukou jejího ředitele Eduarda Šustera medaili Za záchranu života.

Fotogalerie
15 fotografií