Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prymula o rekordních 506 případech za den: Nákaza se šíří mezi dovolenkáři a sportovci

Aktualizováno -
22. srpna 2020
16:36
Autor: ČTK - 
22. srpna 2020
10:16

Ohniska nemoci covid-19 v Česku nejsou velká, ale jsou rozšířená poměrně plošně. Šíření onemocnění zatím není dominantně komunitní, u většiny nakažených se daří dohledat jejich kontakty. V Českém rozhlasu Radiožurnálu (ČRo) to v spotu řekl epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. V ČR v pátek přibylo 506 nakažených, dosud nejvíc za jeden den. Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová dnes v ČT24 uvedla, že v pátek bylo provedeno přes 8000 testů. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak v sobotu požádal média, aby nestrašila lidi v souvislosti se zveřejněnými čísly.

Podle Prymuly je patrné, že v posledních třech čtyřech týdnech se zvyšují denní přírůstky nakažených, průměr je kolem 250 nově potvrzených případů za den. „Ohniska nejsou velká, ale jsou skutečně poměrně plošně,“ řekl. Řada případů je podle něj u lidí, kteří se vrátili z dovolené. Nárůst ale koresponduje s množstvím testů, uvedl. Poukázal také na to, že se nezvyšují počty hospitalizovaných a těžkých případů.

Šíření nemoci podle Prymuly zatím není dominantně komunitní, funguje chytrá karanténa. „Ohniska jsme schopni mapovat a kontakty (nakažených) nalézt,“ řekl.

Opatření proti koronaviru se podle Prymuly musejí nastavit tak, aby je lidé dodržovali a brali je jako potřebná. „Pokud vyhlásíte nějaké opatření, které bude ignorováno, tak to nemá smysl,“ uvedl. Poukázal na plán zavést ve vnitřních veřejných prostorách od září roušky, který ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po odporu části veřejnosti zmírnil jen den poté, co ho vyhlásil. „Vnímáme také to, že tady dneska je možná i většinový názor v národě, že není potřeba dělat takto restriktivní opatření, protože klinický průběh je mírný,“ řekl.

Babiš: Nestrašte lidi, trasujeme

K rekordním číslům se vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO), a to na Pražském hradě při projevu na oslavě 20. výročí Národní rady osob se zdravotním postižením. „Je to velké téma...máme všichni tady roušky a my jsme jasně řekli, v jakých případech jsou nutností. V domovech seniorů návštěva musí mít roušky, v nemocnicích, ve veřejné dopravě,“ uvedl a dodal, že když se navrhlo nosit roušky ve školách, někteří rodiče to chválili, jiní je zase nechtěli.

Zavedení roušek je podle Prymuly v budoucnu možné v regionech, kde takzvaný semafor ministerstva zdravotnictví ukáže výraznější šíření covidu-19 a více ohnisek. Celostátní zpřísnění opatření může nastat, pokud by výrazněji přibývalo hospitalizovaných s koronavirem a těch, kteří mají těžký průběh nemoci.

„Myslím, že to zvládáme, podstatné je, kolik lidí je v nemocnici. Je jich 110, za srpen bohužel zemřelo 26, všechno lidé nemocní, průměrný věk přes 80 let,“ uvedl k tomuto Babiš s tím, že média od rána akorát straší. „Je nárůst. Všude v Evropě je nárůst a my trasujeme,“ dodal. 

Z pátečních nově potvrzených případů bylo podle Prymuly 129 v Praze, kde je šíření covidu-19 otázkou sportovních klubů i zdravotnických zařízení a řady dalších malých ohnisek. Sedmdesát nových případů bylo ve středních Čechách a 62 v Moravskoslezském kraji. „Nejsou to nějaká překvapivá, nová zjištění,“ podotkl.

Podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové je rekordní přírůstek zapříčiněný i tím, že bylo v pátek otestováno velké množství lidí, zvláště z okolí již dříve pozitivně testovaných. V České televizi řekla, že v Česku provedeno bylo 8672 testů.

„Je potřeba zdůraznit, že i ten velký záchyt v Praze jsou kontakty původně pozitivně testovaných,“ řekla Rážová. Podle hlavní hygieničky se v pátek pozitivní test na covid-19 ukázal především u lidí mladší a střední generace. Většina z nich nevykazuje příznaky nemoci. Doplnila, že nízké počty nakažených jsou v hlavním městě mezi rizikovými osobami. „Zásah do seniorské populace je v Praze minimální. Z celé republiky to netvořilo ani jedno procento,“ řekla Rážová.

Pátečních 506 případů koronaviru v Česku překonalo dosavadní denní rekord 377 případů z 27. března. Dosud se tak v ČR covidem-19 nakazilo 21.551 lidí, zhruba tři čtvrtiny z nich se vyléčily a 411 zemřelo. Aktuálně nemocných je 5078 lidí, což je podle současných dat ministerstva zdravotnictví dosud nejvíce.

Video  Prymula o rouškách, druhé vlně, cestování i o tom, proč nespí  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Pohybovenadany ( 23. srpna 2020 04:51 )

Home office vsem vyhovuje . Může se začít chlastat už od rána !

hurryd ( 23. srpna 2020 04:39 )

Honem do Chorvatska ať můžete nakazit co nejvíc lidí.Omezenost Čechů je nebetyčná.Všem kteří přes všechna varování se musí válet na pláži aby byli in bych nechal veškeré léčení zaplatit!!!

Pohybovenadany ( 23. srpna 2020 03:09 )

No Bóže. Tak nebude lampiónový průvod , lidi nadělaji keců !

toxikolog ( 23. srpna 2020 00:14 )

Ano, to se spočítat dá.506 nových případů, 8432 testů, pozitivních tedy bylo 6%, což je téměř dvakrát tolik než před týdnem. Podíl nakažení/počet vzorků stále stoupá. Dnes jsme, po hlubokém poklesu v době plošných omezení, opět na úrovni počátku dubna.

Eva4321 ( 22. srpna 2020 23:17 )

To se dá spočítat - z 8 tis. testů vyplynulo včera kolem 500 nemocných.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa