Dominantou tohoto spíše menšího města je zámek, který se tyčí na skále nad centrem. Naproti němu se nachází přírodní rezervace Svatý kopeček s kapličkou, která je často používána jako silueta jižní Moravy, a tedy známá i těm, kteří Mikulov ještě nenavštívili. Z nepřeberného množství zážitků, kterými se Mikulov pyšní, jsou zde tři, které byste určitě neměli vynechat.

Největší sud a historický dřevěný lis na víno

Při procházce městem určitě zavítáte také na zámek. Kromě prohlídky samotného zámku pak stojí za vidění místní sklepení. Nacházejí se zde hned dva unikáty z kategorie „nej“. První je obří vinný sud. Tento sud je z roku 1643 a patří mezi největší renesanční sudy na víno na světě. Sloužil původně k výběru desátkového vína, ale dlouho se na víno nepoužíval. Funkci měl hlavně reprezentativní. Vejde se do něj 101 400 litrů vína, ale zcela naplněn byl jen málokdy. Hned vedle ve stejném sklepení se nachází obří kládový lis z poloviny 18. století, který také patří mezi největší v Evropě. Ve vedlejší místnosti nakonec můžete zhlédnout výstavu věnovanou tradičnímu vinařství a spatřit zde lze především různé druhy dalších lisů na víno a jiného historického vinařského vybavení.

Autor: Vinařský fond

Vinařská expozice na zámku

Když ještě chvíli zůstanete v areálu zámku, můžete navštívit další expozici věnovanou vinařství, která se jmenuje Víno napříč staletími. Jedná se o nejrozsáhlejší vinařskou expozici v České republice, která snese srovnání se všemi významnými evropskými expozicemi o víně. Představuje vinařství a vinohradnictví od samého počátku až do současnosti. Výstava obsahuje celou řadu interaktivních prvků, které jsou určeny jak pro děti, tak pro dospělé, a umožňují tak lépe poznat vinařství hravou a hlavně zábavou formou.

Autor: Vinařský fond

Jen tak za vínem

Víno v Mikulově ale rozhodně není jen o tom, že se o něm něco dozvíte nebo uvidíte něco zvláštního. Samozřejmě jde hlavně o to ho ochutnat a k tomu je Mikulov jako dělaný, protože se zde s vínem setkáte snad na každém kroku. Desítky vináren, vinoték a vinných sklepů lákají k posezení u sklenky ať už s výkladem, nebo bez něj. Nemusíte si ani nic vyloženě dopředu hledat, protože pokud půjdete příjemnou procházkou historickým centrem města, narazíte na celou řadu podniků, kde neuděláte chybu. Kdyby bylo náhodou někde plno, protože je přece jenom Mikulov hojně turisty vyhledávaýn, stačí popojít o kousek dál. Jedním z příjemných posezení u kvalitního a dobrého vína je poměrně nově zbudovaná vinotéka Volařík na Kostelním náměstí. Tato vinotéka stejnojmenného známého místního vinařství má na střeše terasu, kde je možné posedět a kochat se výhledem na Svatý kopeček s kapličkou. Pokud na vás přijde hlad, tak na oběd nebo večeři můžete zajít do známého hotelu Marcinčák, který je vyhlášený snoubením jídla a vína.

V Mikulově si samozřejmě na své přijdou nejen milovníci vína. Spokojeni budou odjíždět a rádi se vracet také ti, které zajímá historie, umění, kultura, ale i aktivní a sportovní vyžití nebo příroda. Sklenice kvalitního vína a něco dobrého k zakousnutí ke každé myslitelné aktivitě je pak na celé jižní Moravě příjemný bonus.

Více informací najdete na www.wineofczechrepublic.cz.