Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kulka do hlavy i radioaktivní jed: Likvidace „nepohodlných“ je v Rusku častá

  • Autor: ČTK,Mii - 
    Aktualizováno -
    20. 8. 2020
    10:01
    20. 8. 2020
    09:56

    Obavy panují o zdravotní stav hlavního představitele ruské opozice Alexeje Navalného. Vyhlášený kritik Kremlu skončil na jednotce intenzivní péče poté, co během letu vypil podezřelý čaj. Jeho okolí se strachuje, že byl otráven. V Rusku totiž podobný čin není nic neobvyklého – režim je znám tím, že nepohodlné osoby likviduje jednu za druhou. Koho všeho již Kreml zavraždil či se o to pokusil?

  • 1.Agent Litviněnko

    V Londýně zemřel na otravu radioaktivním poloniem 210 bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který již před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina. Jako agent pracoval nejdříve pro Sovětský svaz a poté pro Rusko, později ale začal kritizovat vedení své země i poměry v rozvědce. Nakonec v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tajnou službu MI6.

    Podle vyšetřování existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat. Látku mu přimíchali do čaje během schůzky, která se na podzim roku 2006 konala v jednom londýnském hotelu. Podle lednového oznámení britského soudce vraždu „pravděpodobně schválil“ ruský prezident Vladimir Putin.

  • 2.Právník Magnitskij

    V moskevské vazební věznici zemřel za dosud nevyjasněných okolností auditor a právník Sergej Magnitskij, který byl zatčen za údajné daňové úniky krátce poté, co obvinil ruské policejní a justiční pracovníky z rozsáhlých defraudací. V roce 2013 bylo vyšetřování jeho smrti ukončeno s tím, že úmrtí souviselo se špatným zdravotním stavem Magnitského, jehož úmrtí vedlo USA k přijetí takzvaného Magnitského zákona, který zakazuje vstup do země a nařizuje zmrazení účtů téměř dvěma desítkám ruských představitelů, kteří jsou podle USA zapleteni do porušování lidských práv a mohli se nějakým způsobem podílet na Magnitského smrti.

    Rusko zareagovalo vlastním seznamem nežádoucích Američanů, jakož i zákazem adopcí ruských sirotků do USA. V roce 2014 zahraniční výbor Evropského parlamentu vyzval země EU, aby přijaly obdobu amerického zákona.

  • 3.Vicepremiér Němcov

    V centru Moskvy byl zastřelen bývalý ruský vicepremiér a vyhlášený kritik Kremlu Boris Němcov. Koncem loňského roku vyšetřovatelé označili za objednavatele a organizátora vraždy bývalého důstojníka čečenského praporu Sever Ruslana Muchudinova, po kterém vyhlásili mezinárodní pátrání.

    Advokát pozůstalých ale označil tento krok za manévr, který má odvést pozornost od skutečných viníků z nejbližšího okolí čečenského vládce Ramzana Kadyrova. Z vraždy či podílu na ní bylo obviněno pět Čečenců.

  • 4.Poslankyně Starovojtovová

    Poslankyně ruské Státní dumy Galina Starovojtovová byla zastřelena ve svém petrohradském bytě. Vražda liberální političky vyvolala velký rozruch. Bezprostřední pachatele se po letech podařilo dopadnout a odsoudit, až loni v srpnu byl ale odsouzen organizátor vraždy. Bývalý ruský poslanec za nacionalisty Michail Gluščenko byl odsouzen k 17 letům vězení. Podle Gluščenka byl k vraždě donucen mafií.

  • 5.Exagent Skripal

    V Salisbury na jihu Anglie byl 4. března 2018 v té době neznámou látkou zasažen bývalý ruský tajný agent Sergej Skripal, který v zemi získal útočiště, a jeho dcera Julija. Dvojice, kterou našli v bezvědomí v centru města, byla v kritickém stavu hospitalizována.

    Skripal dlouhá léta působil jako agent ruské vojenské rozvědky a v 90. letech se nechal naverbovat pro spolupráci s britskou tajnou službou MI6. Ruská tajná policie ho v roce 2004 zatkla kvůli podezření, že Londýnu vyzradil desítky ruských agentů. V roce 2006 byl v tajném procesu odsouzen na 13 let, ale v roce 2010 ho Moskva spolu s dalšími třemi osobami vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Od té doby žije v Británii.

    Jako použitý jed byla později identifikována látka jménem novičok. Kauza se dotkla i České republiky, jelikož prezident Miloš Zeman prohlásil, že chemikálie byla vyráběna u nás.

  • 6.Poslanec Jušenkov

    V Moskvě byl zastřelen poslanec Státní dumy a předseda opoziční strany Liberální Rusko Sergej Jušenkov. Podle vyšetřovatelů vražda souvisela se spory ve straně a v dubnu 2004 byli dva údajní vrahové odsouzeni k 20 a 21 letům odnětí svobody. Podle opozice ale vražda souvisela s tím, že se Jušenkov zabýval případem útoku čečenského teroristického komanda v moskevském divadle na Dubrovce, který připisoval ruské tajné službě FSB.

  • 7.Novinářka Politkovská

    Před svým domem byla zastřelena novinářka Anna Politkovská, která kritizovala politiku Kremlu v Čečensku. Případ Politkovské vyvolal celosvětovou pozornost a na Západě byl označován za důkaz nátlaku, jemuž jsou v Rusku vystaveni kritici kremelské politiky. Skandál navíc vyvolal první proces s údajnými spolupachateli vraždy v roce 2009.

    Porota tehdy pustila obžalované pro nedostatek důkazů na svobodu, nejvyšší soud pak ale vrátil případ prokuratuře k došetření. V červnu 2014 poslal soud za vraždu Politkovské do vězení na doživotí Lom-Aliho Gajtukajeva a Rustama Machmudova. Tři další pachatelé dostali vysoké tresty vězení. Za organizátora vraždy byl kromě Gajtukajeva označen bývalý policista Sergej Chadžikurbanov, který dostal 20 let.

mibao ( 21. srpna 2020 13:34 )

Rusko nie je žiadnou exkluzívnou špecialitou, je mnoho iných krajín čo sa človek beznádejne stratí, u iných náhodou zasiahne guľka z pištole či inej zbrane a tak podobne. Rusko nie je žiadnou špecialitou , skôr vynímočnou krajinou v tomto smere konania.

Jirik-ta ( 20. srpna 2020 10:19 )

Ach ta demokracie. Proč pořád vyhrávají ti silnější a chytřejší.? Jediná spravedlnost je, že vždy je někdo lepší(nikdo není dokonalý) Tak na tu demokracii

Zobrazit celou diskusi