Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vystresované děti a výkaly na stěnách: I tak může vypadat hotelová karanténa

Autor: Darina Jíchová - 
20. srpna 2020
08:23

Australský stát Victoria se svou metropolí Melbourne zůstává epicentrem druhé vlny koronaviru v zemi. Za posledních 24 hodin bylo zaznamenáno dalších 214 nakažených a 12 obětí. Na 90 procent druhé vlny koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19, se dá vystopovat do melbournského hotelu Rydges on Swanston. Nákazu zřejmě začala čtyřčlenná rodina, která „zadělala“ jeden z hotelových pokojů. Nakažená rodina se mohla procházet po hotelu, zatímco personál myl stěny, po kterých děti rozmazaly výkaly, informoval list Daily Mail.

Rodina se v květnu vrátila domů ze zahraničí a zahájila povinnou dvoutýdenní karanténu, pro kterou bylo mimo hotel Rydges on Swanston vyčleněno hned několik dalších hotelů, k 18. květnu byla nákaza potvrzena u celé rodiny, do týdne se koronavirus začal šířit i mezi personálem. Do konce června bylo s rodinou epidemiologicky spojeno téměř 20 případů.

Vystresované děti kontaminovaly pokoj

Odborníci se domnívají, že právě ona čtyřčlenná rodina má část druhé vlny v Melbourne na svědomí, reportérům Daily Mailu se podařilo zjistit zprávy o jejich pobytu v karanténním hotelu. Děti rodiny zničily jeden z pokojů, když po jeho stěnách rozetřely výkaly. Právě díky tomu dostala rodina „vycházku“ z pokoje a mohla na chodbu, čímž zřejmě nakazila další lidi.

Do zašpiněného pokoje nastoupily zdravotní sestry, aby ho vydezinfikovaly. Podle výpovědí čin dětí nebyl záměrný, protože byly kvůli povinné karanténě, strachu a stresu v dost rozrušeném stavu. „Šlo o epizodu environmentální kontaminace,“ reagoval vyhýbavě epidemiolog z ministerstva zdravotnictví Charles Alpren.

Melbournský hotel Rydges on Swanston je zapojený do programu hotelové karantény. Melbournský hotel Rydges on Swanston je zapojený do programu hotelové karantény. | Facebook/Rydges on Swanston

Strategii hotelové karantény vyšetřují odborníci

„Vedení hotelu po poradě s odborníky nechalo rodinu volně chodit po hotelu, nicméně v doprovodu ochrany,“ vypověděl Alpren. Incident i celý státní program hotelové karantény nyní vyšetřuje speciální komise, tento týden bude vypovídat další část zaměstnanců a hostů. „Je možné, že právě během těchto chvil došlo k přenosu nákazy,“ připustil Alpren. Trasování ukázalo, že přímou spojitost s nemocnou rodinou má dalších 17 osob z hotelu, jiné případy se zatím neobjevily.

Koronavirem se nakazilo i dalších 46 zaměstnanců hotelu, nemoc ale nechytili od zmiňované rodiny, zdůrazňují odborníci. Alpren se domnívá, že od května lze s hotelem Rydges on Swanston přímo i nepřímo spojit téměř 3,6 tisíc případů.

Alpren rovněž potvrdil, že dva karanténní hotely Stamford Plaza a právě Rydges on Swanston jsou svázané s 90 procenty případů druhé vlny koronaviru, připomněl, že ale řada nemocných s lehkými nebo žádnými příznaky do hotelů byla převezena až po potvrzení nákazy. Epidemiolog se domnívá, že statistika může být zavádějící.

Koronavirus v Austrálii

Celkem Austrálie registruje 23,9 tisíc případů a 450 obětí. Přestože se počty nakažených ve Victorii stále zvyšují, podle šéfa zdravotnického resortu Bretta Suttona se nárůst zpomaluje. „Je to dobré znamení, z úterka na středu jsme zaznamenali nejméně případů od 13. července,“ vysvětlil Sutton. Melbourne zůstává v přísné karanténě, kromě povinného nošení roušek a sociálního distancování ve městě platí také večerka od osmi večer do pěti ráno. Mírné uvolnění restrikcí by mělo přijít 13. září.

baronessa ( 20. srpna 2020 11:33 )

O jakou rodinu šlo? To doma děti dělávají běžně, když jsou ve stressu?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa