Že se v poměrně krátké době dočká změny, ještě před půl rokem napadlo asi málokoho. V tu dobu už ale probíhala zásadní jednání o pronájmu od Akademie věd. „Ten nápad přišel úplně náhodou. Šli jsme s přítelem na procházku a narazili jsme na příšernou pasáž a z ničeho nic nás napadlo, že by se s tím přece dalo něco udělat,“ vypráví prvopočátky plánu Lucia Čechová, majitelka nově vzniklého prostoru Art passage Prague.

Od nápadu k realizaci...

Naštěstí nezůstalo jen u nápadu. „Když jsme přišli domů, začali jsme nad tímhle naším nápadem uvažovat čím dál tím víc, až jsme mu úplně propadli. Začala jsem zjišťovat více informací, až se nám nakonec podařilo zjistit, že prostory patří Akademií věd a s nimi jsme vyjednali smlouvu o pronájmu na dobu neurčitou,“ popisuje Lucia.

A co se tedy s prostorem, který by dříve v klidu obstál i jako kulisa v hororovém filmu, nakonec stalo? „Je to prostor v centru města, prochází tudy spousta lidí, proto jsem si říkala, že by bylo fajn, aby měli možnost se někde stavit na rychlé kafe s sebou, ale samozřejmě si u nás mohou i posedět. Dokonce jsme naši nabídku rozšířili. Kromě kávy a zákusků jsme začali připravovat i snídaně, svačiny a zajít si k nám můžete i na oběd,“ zve všechny Lucia. Ale nejen jídlem žije člověk, proto majitelka malebného podniku oslovila mladé umělce z UMPRUM, ale i street art umělce – například Vladimíra Hirschera, aby ji prostory pomohli ještě víc vylepšit.

Video
Video se připravuje ...

Dříve průchod jen pro otrlé. Nyní oáza klidu, kde si lze dát kávu, prolistovat knihu a pokochat se všudypřítomnými obrazy Veronika Foltová

Zdi zaplnilo umění

Hirsher pracuje pod pseudonymem Caer8th a kromě graffiti se věnuje i grafice a malbě. Mezi jeho nejznámější a pravděpodobně i nejrozsáhlejší obrazy patří zobrazení Hradčan a orloje na stěnách u metra Budějovická. Takže slovo dalo slovo a pasáž začaly mimo jiné plnit i umělecká díla.

„S mladými umělci chci spolupracovat i nadále. Určitě v následujícím školním roce připravíme výstavy od studentů z UMPRUM,“ řekla Čechová. Pasáž se také plánuje spolu se sousedním prostorem SmetanaQ zapojit do akce Zažít město jinak, která proběhne 19. září.

Pražané změnu vítají

Pozitivní změnu vítají i Pražané, kteří kolem projdou ať už cíleně. „Dřív jsem v Praze žil, dneska jsme tu s rodinou jen na výletě. Tenhle průchod pamatuju. Byla to naprostá hrůza, je skvělé, že z toho někdo udělal takovouhle galerii s kavárnou v jednom. Malá měla žízeň, tak jsem jí koupil limonádu a překvapila mě tedy hlavně příznivá cena. A vypadá, že jí i chutná,“ usmíval se bývalý Pražan Robert.

Jeho slova potvrzuje i barmanka. „Máme otevřeno teprve měsíc, ale lidí přibývá. Dokonce se nám už začínají vracet stálí zákazníci, což je super. Určitě také pomohlo rozšíření nabídky třeba o ty plévky nebo něco k jídlu,“ řekla Blesku.

Litry sava

„Já jsem naštěstí ten původní průchod nezažila, ale co to stálo času a litrů sava, než jsme to tady dali do kupy, to bylo neuvěřitelné. Ten zápach vůbec nechtěl zmizet a to už bylo vymalováno. Musel to být prapůvodně fakt humus,“ dodala servírka. Tyhle časy jsou ale naštěstí pryč a nyní si tu každý může v klidu a chládku posedět u kávy a přečíst pár stránek z knížky. Ty jsou tu totiž volně k dispozici.

Fotogalerie
16 fotografií