Na znamení solidarity se na budovách pražských radnic neobjevila oficiální červeno-zelená vlajka, ale historická bílá vlajka s červeným pruhem uprostřed, kterou země používala před připojením k Sovětskému svazu. Právě ta se stala symbolem statisíců protivládních demonstrantů, kterým v Bělorusku došla trpělivost s tamním režimem. Ten podle nich zfalšoval volby a drží již 26 let u moci prezidenta Lukašenka, který je často nazýván posledním evropským diktátorem.

Jako jedna z prvních ji v sobotu vyvěsila Praha 10, která chce upozornit i na násilné zásahy policie proti demonstrantům, po kterých skončila řada lidí s těžkými zraněními a další jsou nyní ve vězení. „Ano, úkolem samosprávy primárně není, aby se angažovala v zahraniční politice. Situaci v Bělorusku však považujeme za natolik závažnou, že jsme pokládali za nutné tímto symbolickým gestem podpořit tamní občany,“ uvedl mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Není nám to jedno

Vlajka již vlaje také na budově radnice sedmé městské části. „Rozhodně nám není jedno, když se někde, zejména v Evropě, drží totalitní režim, který bije a zavírá své vlastní občany kvůli odlišným názorům,“ říká k tomu místostarosta Kamil Vavřinec Mareš (Praha 7 Sobě), který má k zemi zmítané nepokoji i osobní vazby. „Bělorusko vnímám jako opravdu bohatou kulturní zemi plnou nedotčené přírody a to díky kamarádům, které jsme tam s manželkou před třemi lety navštívili. Bylo nám do pláče z toho, že i doma se bojí mluvit o nich samých – běžných Bělorusech a jejich vládě,“ dodává.

Přidal se i magistrát

Podobně se rozhodli demonstrantům vyjádřit podporu i radní na magistrátu v čele s primátorem Zdeňkem Hřibem (Piráti). Vlajku vyvěsili v pondělí ráno. „Stojíme za svobodným Běloruskem a demokratickými hodnotami. Oceňuji, že na vyvěšení historické běloruské vlajky panuje v koalici všeobecná shoda,“ říká. Jeho náměstek Petr Hlaváček (TOP 09) neváhá o Bělorusku mluvit jako o zemi, kde panuje totalita. „Bělorusko je jednou z posledních evropských zemí, kde není demokracie. Rád bych proto apeloval na Evropskou unii, aby se nenechala zastrašit,“ přidal se radní Vít Šimral z Pirátské strany.

Ať žije Bělorusko!

Se vzkazem Жыве Беларусь, což znamená Ať žije Bělorusko, vyvěsily vlajku také Řeporyje nebo radnice na Praze 1. „Na důkaz solidarity s běloruským národem, který se v posledních dnech po zjevně zfalšovaných volbách postavil na odpor proti vládě prezidenta,“ uvedla na facebooku.

V Praze se v neděli také konala demonstrace na Staroměstském náměstí, kde se sešla tisícovka lidí, z nichž řada v Česku žije poté, co musela právě kvůli Lukašenkovu režimu ze své vlasti odejít.

Fotogalerie
9 fotografií