Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lukášek (6) se narodil s vážnou nemocí: Maminka prosí o pomoc

Autor: jelk - 
21. srpna 2020
22:18

Malý Lukáš se narodil s cystickou fibrózou, což je onemocnění, které postihuje dýchací a trávicí ústrojí. Tato nemoc mu komplikuje život, doma musí dodržovat přísná hygienická pravidla, aby se zabránilo infekci. To si často vyžaduje nákladné úpravy, na které rodina nemá peníze. Uspořádala proto sbírku a prosí o pomoc.

Maminka Lukáška, Martina, se obrátila na Blesk s tím, že by ráda zvýšila povědomí lidí o této nemoci, sami rodiče chlapce o ní totiž neměli tušení, dokud nebyla diagnostikována jejich synovi. „Jen chci, aby si lidé přečetli, co je tato nemoc zač, věděli o ní,“ uvedla.

Cystická fibróza

Jedná se o vrozené onemocnění, které je způsobeno mutací genu. Cystická fibróza je známá také jako tzv. nemoc slaných dětí, protože v potu osob s touto nemocí je výrazně vyšší koncentrace sodíkových a chloridových iontů a vylučují více potu než jiní lidé.

Onemocnění postihuje především dýchací a trávicí ústrojí a lidé s cystickou fibrózou se nedožijí vysokého věku, udává se obvykle okolo 32 let. 

Špatná okna

Šestiletý klučina, který miluje fotbal, trampolínu i jízdu na kole, musí každý den brát mnoho léků a vitamínů a také inhalovat solné roztoky. „Lukášek hraje fotbal a musí se hodně hýbat, aby posiloval své plíce,“ uvedla paní Martina. Doma musí dodržovat přísná hygienická pravidla, aby chlapec nechytl nějakou infekci. Problémem, kvůli kterému se především rodina rozhodla požádat o pomoc ve sbírce, jsou špatná okna.

Rodina má v domě prý stará okna, kvůli nimž vzniká v domě plíseň, která je pro chlapce nebezpečná. Na výměnu však rodina nemá peníze. Kromě oken a dveří, které by pomohly zabránit vzniku nebezpečného prostředí pro malého milovníka fotbalu, půjdou peníze ze sbírky také na další důležité věci, které nejsou zrovna nejlevnější, třeba čistička vzduchu. „Přejeme si, abychom mu mohli pořídit vše, co je potřeba pro jeho lepší život, a především, aby tu s námi byl co nejdéle,“ uzavírá maminka.

Video se připravuje ...
Další videa