Lvíčata se narodila v úterý 4. srpna. Tamika odchovává potomky v plzeňské zoo už potřetí. „Je to zkušená matka, mladé kojí, vzorně o ně pečuje,“ uvedl mluvčí zoo Martin Vobruba.

Aby přirozený odchov nic nenarušilo, je pavilon afrických savců do odvolání uzavřený. „Podle toho, jak budou lvíčata prospívat, začneme pavilon zpočátku otevírat tak na dvě až čtyři hodiny denně. Zatím neřeknu přesně, kdy to bude, jen odhadujeme, že tak kolem tří neděl až měsíce věku mláďat,“ řekl Vobruba s tím, že vše záleží na tom, jak mladí lvi porostou.

Prořídlá tlupa

Návštěvníci tak mohou zatím vidět ve venkovním výběhu samce Matese a předloňské mládě Dabira. Ten už ale v zahradě dlouho nepobude. „Chystá se k odjezdu do nové expozice, která se pro něj dokončuje v Zoo Chleby,“ dodal Vobruba.

První potomek Tamiky, lvice Amira, žije v rakouském Herbersteinu a je již sama matkou trojčat. Do francouzských zahrad odcestovali v minulých měsících i v Plzni odchovaní Baqir, Deema a Luisa. Loni v zahradě uhynula po komplikovaném porodu samice Neyla, zachránit se nepodařilo ani její trojčata.

Lev berberský

V přírodě již vyhynul, v zoo přebývají poslední desítky kusů. Dříve žil v horách Maroka, Alžírska a Tuniska. Samice váží až 160 kg, samci až 200 kg.  Loví v noci i ve dne. Živí se hlavně masem velkých a středních kopytníků. Samice je březí 110 až 113 dní a rodí dvě až čtyři mláďata. 

Fotogalerie
4 fotografie