Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Rusko odmítá kritiku za uspěchanou vakcínu. A za počtem testovaných si stojí

Autor: ČTK - 
12. srpna 2020
12:40

Ruský ministr zdravotnictví Michail Muraško ve středu jako nepodloženou odmítl zahraniční kritiku protikoronavirové vakcíny, jejíž schválení jako první na světě v úterý oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Operační štáb v Moskvě oznámil, že v Rusku se od začátku pandemie už koronavirem nakazilo více než 900 000 lidí.

„Zahraniční kolegové, kteří očividně cítili určitou konkurenci, konkurenční přednosti ruského preparátu, se snaží vyjádřit jakási mínění, jež jsou podle nás naprosto nepodložená,“ řekl podle ruských médií Muraško na tiskové konferenci.

Na vývoji vakcíny pracují i vědci v Rusku. Na vývoji vakcíny pracují i vědci v Rusku. | Reuters

Sdělil rovněž, že v následujících dvou týdnech budou k dispozici první dávky vakcíny proti koronaviru, a to především pro lékaře. Ministr uvedl, že dodávky očkovací látky budou směřovat v prvé řadě na ruský vnitřní trh. Podle agentury TASS také uvedl, že se ještě v srpnu nechá očkovat, pokud v té době už bude vakcína dostupná.

Západ vakcínu kritizuje

Muraško reagoval na kritické připomínky, jež v reakci na Putinovo oznámení zazněly od některých západních odborníků. Ti oznámení Moskvy vesměs nedůvěřují především v souvislosti s tím, že vývoj ruské očkovací látky byl příliš rychlý a zřejmě neprošel třetí fází klinických testů na dostatečném množství lidí.

Ředitel centra pro kontrolu léčiv Vladimir Bondarev ve středu řekl, že jsou ještě potřebné dodatečné testy, aby se potvrdila možnost použití vakcíny i pro lidi starší 60 let. Doposud je látka potvrzená pro osoby ve věku od 18 do 60 let.

Západní média také zaznamenala pojmenování preparátu Sputnik V (Sputnik vakcína) s připomínkou na vyslání první umělé družice Země bývalým Sovětským svazem v roce 1957. Vědci se kvůli tomu obávají, že Moskva dala přednost prestiži země před bezpečností.

Krizový operační štáb v Moskvě ve středu oznámil, že Rusko během úterý překročilo hranici 900.000 lidí, kteří se koronavirem SARS-CoV-2 do nynějška nakazili. Po pondělním nejnižším přírůstku od 23. dubna méně než 5000 potvrzených případů a úterním 5102 je nyní v zemi s přibližně 146 miliony obyvatel registrováno 902.701 nakažených. V tomto ukazateli je Rusko nadále čtvrtým nejpostiženějším státem.

Úmrtí spojených s koronavirem podle ruských zdravotnických úřadů předcházející den přibylo 129. Dohromady tak nemoci covid-19, jejímž původcem je koronavirus, v zemi podlehlo 15.260 pacientů. To podle statistiky Univerzity Johnse Hopkinse Rusko ve světě řadí na 11. místo. Tyto údaje ruských úřadů ale u západních odborníků vyvolávají nedůvěru.

MAMKA2316 ( 12. srpna 2020 13:35 )

RADĚJI BYCH SI DAL PÍCHNOU RUSKOU VAKCÍNU NEŽ NĚJAKOU KAPITALISTICKOU S NADNÁRODNÍCH KORPORACI VYRÁBĚJÍCÍ LÉKY !!!! ASI BYCH MĚL DALEKO VĚTŠÍ JISTOTU ŽE MĚ TO NEZABIJE

kralovna-vsech-mori ( 12. srpna 2020 13:26 )

Chlastaj, ale přelívají si ji do flašky od hanácké vodky.

kralovna-vsech-mori ( 12. srpna 2020 13:25 )

Nemilé, co amíci? Moc nemilé. Jediné co jste dokázali vy je pět milionů nakažených. Jste dobrá verbež. Nakonec pro vás ta ruská vakcina není.

ruda43 ( 12. srpna 2020 13:23 )

Přesně tak..Vsadím se že ti kritici ze zásady nechlastaj Stoličnou,a že by vzali do huby Ruskou zmrzlinu?To si tu tlamu prej radši nechaj zašít..

fotrpjotr ( 12. srpna 2020 13:03 )

Kdyby by vakcínu vyrobili ušáci,tak by to bylo v pořádku.

Zobrazit celou diskusi