Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zkáza na hradě Čachtické paní: Krvavá rekvizita je na kusy!

Autor: ran - 
14. srpna 2020
10:18

Hrad v Čachticích, oblíbený cíl turistů, řeší případ vandalismu. Železným pannám, které jsou spojovány s bestiálním působením Alžběty Báthoryové alias Čachtické paní na jejím hradě, někdo odštípl hlavu. Pachatele hledá policie a správa hradu plánuje opravu s pomocí dobrovolníků.   

Na slavném Čachtickém hradě, který je spojený s krvavou legendou o Alžbětě Báthoryové, řádil vandal. Poničil vyhlášenou železnou pannu, mučicí nástroj, který sadistická Čachtická paní údajně používala ke trýznění a vraždění svých obětí. Hrad se nachází necelých 30 kilometrů od českých hranic.

„Nevíme, kdo pannu rozbil, ale je na kusy...“ stojí na oficiálním profilu hradu na sociální síti. Správa oblíbeného turistického objektu zveřejnila i fotografie rekvizity s téměř oddělenou „hlavou“ od zbytku „těla“.

Takzvaná železná panna měla v dobách, kdy na hradě pobývala uherská šlechtična Alžběta Báthoryová, sloužit k mučení dívek. Oběť měli trýznitelé umístit dovnitř - při jejím zavírání ji pak propíchly železné bodce umístěné na stěnách zařízení. Bohatá sadistická aristokratka podle legendy takto získávala krev mladých panen.

Krásná pleť po panenské krvi 

Šlechtična z nechvalně proslulého uherského rodu Báthoryů je považována za nejmasovější vražedkyni ve slovenských dějinách. Už za jejího života kolovaly zvěsti, že se na hradě koupe v krvi dívek. Zda se v krvi doslova koupala, není podle historiků jisté. Zdá se však podle dochovaných informací pravděpodobné, že se sadistická žena krví alespoň potírala - věřila totiž, že to bude mít pozitivní účinky na kvalitu její pleti. 

Nechala prý zavraždit až 600 mladých děvčat, odhady se ale liší, mohlo jít o desítky obětí. Ubohé dcery rolníků z okolních vesnic měla před smrtí rozličnými a velmi krutými způsoby mučit - píchat jim jehly pod nehty, polévat je studenou vodou na mrazu nebo jim zaškrcovat různé části těla. Roku 1611 byla Báthoryová odsouzena k doživotnímu domácímu vězení na Čachtickém hradě. O čtyři roky později zemřela. 

Tara-Tara ( 14. srpna 2020 11:32 )

jj, nějaký blbeček to udělal, ale to z toho máme tady mít den smutku nebo jak ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání