Jedním z asi 110 aut, které se závodu zúčastní, je český automobil Aero 50 HP z roku 1938. Národní technické muzeum má ve své sbírce tři auta tohoto typu. „Jedno z nich používali za války v Anglii manželé Benešovi, to je ve stálé expozici. A pak máme také dvousedadlový roadster, se kterým pojedou (účastníci) do Bratislavy,“ řekl kurátor automobilové sbírky muzea Petr Kožíšek. Vůz pražské firmy Aero dosahoval rychlosti až 125 km/h.

Druhým autem ze sbírek muzea je Vauxhall 25 GY, které vyráběla britská automobilka Vauxhall Motors od roku 1935 do roku 1940. Auto, které bylo upraveno pro pravostranný provoz, je součástí sbírek NTM od roku 1989. „Jde o vozy atraktivní, ale nejde o největší perly našich sbírek, protože to bychom si v úctě a vědomí odpovědnosti nedovolili riskovat,“ řekl Kožíšek. Automobily z expozic NTM se závodu účastní pravidelně. Loni jely závod posádky muzea kromě Aera HP 50 také v autě Jawa Minor.

Závod historických aut vyrobených před druhou světovou válkou odstartuje ve čtvrtek 13. srpna ráno před budovou Autoklubu ČR v pražské Opletalově ulici. Vracet se vozy budou 15. srpna odpoledne před budovu NTM. Všechna auta, která se závodu zúčastní, si budou moci zájemci prohlédnout 12. srpna v Opletalově ulici při přejímce. „Je to vlastně výstava aut až do večera. Hrát bude dobová kapela a bude možné si mezi zaparkovanými vozy i zatancovat, všechno je možné,“ uvedl před časem ředitel závodu Miroslav Krejsa, který se v 70. letech jízdy také účastnil. Kromě účastníků z Česka očekávají pořadatelé také posádky ze Slovenska, Německa či Nizozemska.

Retro jízda pořádaná Veteran Car Clubem Praha každoročně od roku 2015 obnovuje tradici slavného automobilového závodu ze 30. let minulého století. Rychlostní závod cestovních automobilů se konal na tehdy nejdůležitější domácí silniční trase Praha - Bratislava - Praha a účastníci ji absolvovali dvakrát, celkově tedy téměř 1600 kilometrů. Organizátoři prvorepublikového závodu, který byl obnoven krátce v 70. letech a pak v roce 2015, se původně inspirovali italskými závody.

Fotogalerie
5 fotografií