Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Posílení odběrů a předbíhání s výsledky testů: Vláda vyjde u Řecka vstříc dovolenkářům

Aktualizováno -
11. srpna 2020
17:25
Autor: ČTK - 
11. srpna 2020
13:45

Do poloviny září by podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové mělo do Řecka odletět 32 tisíc lidí, do konce srpna 4800. Odběrové místo i laboratoř test vyšetří přednostně, lidé ho zaplatí, uvedla. V každém kraji bude navíc jedno místo s posílenou kapacitou pro tyto cestovatele. Země od pondělí 17. srpna od přijíždějících Čechů bude požadovat negativní test na covid-19. Premiéra Andreje Babiše (ANO) její rozhodnutí překvapilo a chce o něm jednat.  Aktuální kapacita testování v celé zemi je asi 8000 testů denně, řekla Rážová novinářům. Čeští turisté musejí při příjezdu do Řecka od příštího pondělí předložit negativní test na koronavirus starý maximálně 72 hodin. 

Lidé si musí povinný test zaplatit sami, cenu pro samoplátce stanoví odběrová místa a laboratoře. Ve fakultních a krajských nemocnicích je cena 1756 korun. Na soukromých odběrových místech může být cena vyšší, někde dosahuje s expresním příplatkem až 7000 korun.

Aktuální kapacita testování v celé zemi je asi 8000 testů denně, řekla dnes Rážová na dotaz ČTK. „Lidé se nemusí dopředu registrovat na odběrovém místě přes jeho rezervační systém. Bylo by dobré, kdyby měli potvrzení o zaplaceném zájezdu nebo ubytování v Řecku. Aby to nebylo zneužíváno,“ řekla Rážová. Podle ní mají lidé využít testovací místo ve svém kraji, kde to zajišťuje fakultní nebo krajská nemocnice. Odběr i test v laboratoři mají být vyřízeny přednostně. Od převzetí vzorku v laboratoři to trvá nejméně šest hodin.

Rážová nejprve uvedla, že bude třeba před odjezdem do Řecka navštívit kvůli potvrzení i praktického lékaře. Později odpoledne ale své tvrzení opravila. Ministerstvo zahraničních věcí na webu píše, že je třeba „potvrzení o negativním molekulárním PCR testu na covid-19 ne starší 72 hodin od doby odběru vzorku, vystavené v certifikované laboratoři země původu nebo tranzitu a doprovázené lékařským potvrzením negativní diagnózy v anglickém jazyce, kde je uvedeno jméno a příjmení a číslo cestovního dokladu testovaného. Obě potvrzení musí být v originále (v tištěné nebo elektronické formě).“

Řešíme s cestovkami opatření v Řecku. Nastavujeme systém řízených odběrů podle odletů. Občanům, kteří cestují do Řecka, doporučíme konkrétní odběrová místa u fakultních a krajských nemocnic. Případně i soukromé poskytovatele zdravotní péče,“ píše se na twitteru Chytré karantény, společného projektu ministerstva zdravotnictví, armády, Národní agentury pro komunikační a informační technologie a dalších institucí.

Řecko kvůli růstu počtu nakažených koronavirem zavedlo povinné testy pro občany Česka, Švédska, Belgie, Španělska a Nizozemska, opatření platí od 17. srpna. Test nesmí být starší než tři dny. Český premiér označil situaci za nepříjemnou, podle něj do Řecka létá týdně na 5000 českých turistů.

V České republice bude v každém kraji jedno odběrové místo s posílenou kapacitou pro cestovatele do Řecka. Podle hygieničky Rážové jich od 17. srpna má odjet asi 4800.

Do poloviny září by podle hygieničky Rážové mělo do Řecka odletět 32.000 lidí. Odběrové místo i laboratoř test vyšetří přednostně, lidé ho zaplatí. Cestovní kanceláře, které organizují zájezdy do Řecka, mají kvůli testování ministerstvu na e-mail hlásit počet klientů podle bydliště a času odletu.

Babiše povinné testy překvapily

„S řeckou stranou jednáme, aby omezení byla co nejkratší,“ uvedl Petříček. Diplomaté podle něj propojili epidemiology obou zemí tak, aby spolu mohli jednat napřímo a situaci vyjasnit.

„Je to pro nás překvapení. Psal jsem ráno řeckému premiérovi (Kyriakosovi Mitsotakisovi), aby se na to ještě podívali,“ řekl Babiš. Argumentoval přitom pondělním poklesem počtu nově odhalených nákaz v Česku.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (27. 7. 2020) Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády (27. 7. 2020) | ČTK / CTK / Krumphanzl Michal

Český premiér označil situaci za nepříjemnou, podle něj do Řecka létá týdně na 5000 českých turistů. O záležitosti v úterý ráno jednal s krizovým štábem. „Oni řeší, jak posílit odběrová místa, řešíme to, aby to lidi stihli (nechat se testovat),“ řekl Babiš.

Turisté z vybraných zemí, kteří přilétají do Řecka, musí od příštího týdne předkládat maximálně tři dny starý negativní test na covid-19. Test bude Řecko požadovat také od všech ostatních osob, které do země přijíždějí přes pozemní hraniční přechody.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa