Lidé, kteří byli tragédii nejblíže, už do svých domovů nevkročí. „Jedna paní na vlastní oči viděla tu tragédii a už se vrátit nechce. Mimořádně jsme jí přidělili byt v jiném domě v Bohumíně. Už si nasmlouvává služby v novém bytě,“ sdělil místostarosta Igor Bruzl.

Psychicky zlomená i další kompletní rodina. „Také jsou určitým způsobem spjatí s tragédií, také už se nechtějí vrátit. Vše budou řešit příští týden,“ dodal.

Stále těžko obyvatelný

Dům je nyní částečně neobyvatelný, ale zhruba třetina lidí v bytech zůstávala. Město chce proto co nejdříve připojit dům na sítě. „Několik lidí je stále v dočasném ubytování v jednom z bohumínských penzionů. Během úterka by se měla v celém domě zapojit voda a zkontrolovat plyn a elektřina. Pak se postupně vrátí,“ řekl  Bruzl.

Video
Video se připravuje ...

Místostarosta Bohumína Igor Bruzl se vyjadřuje k situaci nájemníků ve vyhořelém paneláku. Po žhářském útoku tu zemřelo 11 lidí. Michal Charbulák

„Začínají práce revizních techniků elektřiny a plynu, kteří budou procházet jednotlivé byty,“ podotkl. Město očekává, že dodávka elektrické energie by mohla být obnovena ve středu, kdy by mohl být zprovozněn i výtah. U plynu situace bude složitější. V domě dnes rovněž začínají sanační práce.

Poničené byty

Pět bytů bude dlouhodobě neobyvatelných a budou se muset rekonstruovat. „Požárem je zničený pouze jeden byt, ostatní byty na tom patře nejde poznat, že jsou vyhořelé, ale samozřejmě je tam zápach, jsou poškozené zplodinami a jsou obtížně obyvatelné,“ vypočetl Bruzl. 

„Materiální škody jsou v bytech často velké. Paradoxně vodou jsou byty poškozené více, než kouřem z požáru. Problémem je, že spousta lidí nemá sjednáno pojištění domácnosti. Takovým jsme ale připraveni ať už materiálně či finančně pomoci,“ dodal.

57 tisíc jako okamžitá pomoc

Lidem je připraven pomoci i úřad práce, přes který mohou dosáhnout na okamžitou finanční pomoc až do 57 tisíc korun na jednotlivý byt. Rada města bude v pondělí rovněž řešit slevy z nájmů. Městu se zatím nepodařilo některé obyvatele domu kontaktovat, jsou na dovolených. Několika lidem z domu poskytuje náhradní ubytování v městském penzionu.<

>

Město pro obyvatele zřídilo krizové centrum, které je stále v provozu. Nájemníci v něm dostanou informace o materiální i psychologické pomoci.

Zraněný půjde domů

Jeden ze dvou zraněných v úterý s největší pravděpodobností opustí nemocnici. Jde o pacienta, který společně s dalším ležel na běžném oddělení nemocnice. „U dvou pacientů, kteří jsou umístěni na jednotce intenzivní péče, se zdravotní stav mírně zlepšil. Jsou stabilizovaní, byť stále ve vážném stavu,“ uvedla mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová. Jeden zůstává napojen na plicní ventilaci. Oba vážně popálení byli v době požáru v koupelně, to jim patrně zachránilo život.

Čin šílence

Požár v 11. patře panelového domu v Nerudově ulici v části Nový Bohumín vypukl v sobotu krátce před 18. hodinou. Šest lidí, včetně tří dětí, zemřelo v bytě. Dalších pět zahynulo, když se snažili před ohněm zachránit skokem z okna. Muže (54), který žhářským útokem řešil údajně rodinné spory, policie obvinila z vraždy a obecného ohrožení. K činu se přiznal, prý chtěl ale jen postrašit. Na bytové dveře rozlil benzin a škrtl zápalkou. Z hořící pasti tak nebylo úniku. Hrozí mu až doživotí.

Fotogalerie
36 fotografií