Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

NASA mapuje škody po obří bejrútské explozi skladu narvaného ledkem: Kráter je hluboký 43 metrů!

Autor: Kateřina Strnadová - 
11. srpna 2020
06:15

Masivní výbuch 2750 tun dusičnanu amonného v bejrútském přístavu za sebou zanechal 158 mrtvých a šest tisíc zraněných. Tichým mementem tragédie je pak i neuvěřitelně ohromný kráter v epicentru – na šířku má 152 a do hloubky 43 metrů!

Čidla amerického geofyzikálního institutu zaznamenala otřes síly 3,3 stupně Richterovy škály, tedy srovnatelný s malým zemětřesením, jaké už je možné fyzicky pocítit. Výbuch prý mírně otřásl i budovami na Kypru, nějakých 180 km od Bejrútu.

Video  Záznam děsivého výbuchu v Bejrútu  - cnc
Video se připravuje ...

Exploze v přístavu vytvořila 43 metrů hluboký kráter,“ potvrdily agentuře AFP libanonské bezpečnostní orgány s odvoláním na posouzení francouzských expertů, kteří zkoumali následky katastrofy. Už dřív bylo změřeno, že díra vzniklá na místě původního skladu (a zatopená mořskou vodou) je široká 152 metrů...

Sčítání škod

NASA v sobotu zveřejnila také satelitní snímky zachycující geografický rozsah škod způsobených výbuchem. Devastující dopad je možné vidět kilometry od epicentra – rázová vlna vymlátila okna i na letišti devět kilometrů daleko.

Satelitní průzkum: Čím tmavší červená, tím těžší škody. Satelitní průzkum: Čím tmavší červená, tím těžší škody. |  NASA, Profimedia.cz, Twitter

Tmavě červené pixely zejména v okolí přístavu představují největší škody, oranžová místa znamenají mírné škody a žluté oblasti byly poškozeny jen málo,“ popisuje snímky americká vesmírná agentura. Každý pixel přitom označuje plochu 30×30 metrů! Škody jsou odhadovány na 10 až 15 miliard dolarů, tedy až 334 miliard korun.

Pro srovnání:

  • Test atomové bomby z roku 1962 o síle 104 kilotun v Nevadě na západě USA zanechal kráter hluboký téměř 100 metrů.
  • Výsledkem výbuchu 450 tun ledku v továrně BASF v německém Ludwigshafenu v září 1921 bylo 561 obětí a kráter 100x19 metrů.
  • Velkolepý atentát na libanonského premiéra Harírího v roce 2005 (dodávka narvaná výbušninami) způsobil kráter 10x2 metry.
  • Po explozi skladu s 2750 tunami ledku v přístavu v Bejrútu zůstala v zemi díra 152 metrů široká a 43 metrů hluboká.

Češi jedou domů

Pomocná mise českého týmu USAR v Bejrútu, během které se snažili čeští hasiči se psy vyhledávat přeživší a současně se statiky zjišťovat, jak moc jsou místní domy poškozené, a tedy způsobilé k návratu jejich obyvatel, se končí. Český tým se už dnes vrací zpět do vlasti, všechny hasiče následně čeká karanténa...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi