„Doubledeckery do plného provozu nasadíme na podzim. Budou jezdit o prázdninách, víkendech a českých i polských státních svátcích na lince mezi zoo a Dolní oblastí Vítkovice. Pro všední dny je budeme nasazovat i na jiných linkách nebo budou k dispozici i pro objednávkovou dopravu,“ uvedl ředitel DPO Daniel Morys.

Navržené pro Ostravu

Autobusy stály 28,6 milionu korun. Na výšku mají čtyři metry a na délku 12,3 metru. K sezení je v nich k dispozici 68 míst, 13 v dolním podlaží a 55 v horním podlaží. Mají klimatizované spodní podlaží, včetně stanoviště řidiče. Jejich součástí je i mechanická plošina pro invalidní vozík a wi-fi připojením v obou podlažích.

„Naše dvoupodlažní autobusy jsou jedinečné, navržené zcela podle ostravských požadavků. Jsou poháněny plynem CNG, takže nebudou tolik zatěžovat ovzduší a budou mít prvotřídní vybavení,“ dodal Morys. Nyní se do vozidel bude instalovat palubní, odbavovací a kamerový systém.

Koronavirus je zbrzdil

Doubledeckery se měly v ostrém provozu objevit už v červenci. Z důvodu pandemie koronaviru však čelila španělská pobočka Scanie odstávce provozu. Problémy mělo město už při výběrovém řízení, do něhož se dvakrát nepřihlásil žádný zájemce. Město totiž kvůli ekologizaci dopravy trvalo na tom, že chce mít autobusy s ekologickým pohonem.

Doubledecker, který je symbolem Londýna, chce město nasadit na přepravu mezi zoo a Dolní oblastí Vítkovice proto, že právě tyto dva cíle patří k největším lákadlům v Ostravě.

Fotogalerie
7 fotografií