Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mohla matrace zachránit oběti z Bohumína? Hasiči: Kvůli jedné jsme přišli o kolegu!

Autor: VaB - 
11. srpna 2020
05:00

Dopadová matrace. Mohla zachránit životy lidí uvězněných v ohnivém pekle bohumínského bytu? Byl by to efektivní nástroj, nebo úplný opak? Na toto téma se vyrojila spousta otázek. Jakou šanci by měly oběti, kdyby hasiči stihli připravit tenhle prostředek poslední záchrany?

Při požáru bytu v panelovém domě v Bohumíně zemřelo jedenáct lidí. Šest osob, včetně dvou dětí, zahynulo v bytě zachváceném požárem v 11. patře. Dalších pět osob se snažilo před kouřem a požárem zachránit skokem z okna. 

A právě skok z okna se jim stal osudným. Z ohromné výšky dopadli přímo na tvrdou zem. Hasiči, kteří na místo dorazili velmi brzy a okamžitě zahájili evakuaci a záchranu vnitřkem budovy, si vyslechli nemalou kritiku. 

Video  Tragédie v Bohumíně. Po žhářském útoku zemřelo 11 lidí, mezi nimi tři děti.  - ZZS Moravskoslezského kraje
Video se připravuje ...

Řada laiků bojovníky s požáry kritizovala za údajně pomalý zásah a také za to, že nepřipravili včas dopadovou matraci. A právě ta je v současné době velmi diskutovaným tématem. Dokázala by matrace pět osob zachránit? Pravděpodobnost je podle hasičů velice malá. 

Je to nebezpečný prostředek!

Blesk.cz se obrátil na Generální ředitelství Hasičského záchranného sboru. Mluvčí Nicole Studená uvedla, že záchranná seskoková matrace, záchranné polštáře nebo plachty využívají jen v malých výškách, maximálně 15–20 metrů. Záleží i na typu konstrukce.

„Velice výjimečně k záchraně a tam, kde jiné způsoby možné nejsou, spíše jako skutečně nouzové řešení. Používá se také někdy při vyjednávání se sebevrahem před jeho skokem jako prevence, nebo pro evakuaci předmětů,“ uvedla pro Blesk Studená.

Dopadovou matraci označila za velice nebezpečný prostředek. Nebezpečná je prý nejen pro zachraňovaného, ale i pro ty, kteří zachraňují. „Měli jsme i smrtelný úraz hasiče při použití seskokové matrace z velmi malé výšky. Může se použít třeba v intravilánu budov (dvorky) apod. Záleží na situaci, každopádně její rozvinutí je zdlouhavější. O použití rozhoduje velitel zásahu,“ zakončila mluvčí. 

Podle zjištění Blesku v některých krajích matrace vůbec nejsou, pražští hasiči mají jednu. V Moravskoslezském kraji jsou pak instalovány na všechny hasičské žebříky.

Pomohla by ta nejdražší?

Web záchranné a hasičské systémy ve svém výběru nabízí celkem pět takových evakuačních prostředků. Jejich cena je od 172 tisíc korun až do jednoho milionu korun. Ta nejdražší matrace je podle popisu určena pro evakuaci osob do výšky 40 metrů. Zda je to ale bezpečné, prodejce neuvádí.

Dle fotografií a videa je zřejmé, že se nafukují pouze určité části matrace, zejména okrajové části, které zařízení udržují v pohotovém stavu. Vnitřek je nevyplněný. „Matrace je nafukovací a médiem je vzduch z tlakové lahve. Nosná konstrukce vzdáleně připomíná známé nafukovací stany s tubusovou konstrukcí nebo dekontaminační sprchy. Všité výztuhy pak dodávají patřičnou stabilitu a odolnost,“ uvedla před dvěma lety mluvčí hasičů Lucie Javoříková. 

mikes15 ( 12. srpna 2020 05:04 )

Ano je to tak, ten postup jsem kdysi viděl, v praxi se zasahuje se až je bezpečno.

Frantisek_Koudelka ( 11. srpna 2020 22:27 )

Boooze Buzianku ty tomu tak rozumis jak prostitutka sexu zadarmo... Radsi se neser do neceho cemu vubec nerozumis a nepis tady takovy sracky... Trapacku...

referent.ka ( 11. srpna 2020 14:10 )

...ty si v životě nikdy nic nedokázal a nemáš čím zaujmout...věř, že těmato debilníma řečma opravdu qakorát utvrdíš ostatní, že si donebevolající idiot...

zamlzena ( 11. srpna 2020 12:16 )

Dívám se na foto a napadá mě, že bych se pokusila přelézt na balkon k sousedovi. První ten nejschopnější,který by pak pomohl dětem a ostatním. Asi byli opravdu opilí , když raději skočili dolů.

TomasLB ( 11. srpna 2020 10:06 )

Co se dělo? Tak psali, že byli všichni totálně ožralí, to se těžko logicky uvažuje a hasí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání