To nej z Baleárských ostrovů

Turisti Mallorcu milují. Před pandemií koronaviru se jich sem ročně vydalo 12 milionů a to včetně rodin s dětmi a seniorů. Záleží na vás, jestli dáte přednost turistickým letoviskům s lahodným a kvalitním jídlem all inclusive či malým rybářským vesničkám, ve kterých se zastavil čas. Turismus je hlavním ekonomickým motorem, takže se tady snaží, abyste byli maximálně spokojení. Mallorca má zhruba milion obyvatel a úředními jazyky jsou španělština a katalánština.

Divoké skalnaté pobřeží, pláže s jemným pískem, klidné zálivy a průzračné moře: to je Mallorca!
Autor: Čedok

Historie tady dýchá na každém kroku

Dnes je ostrov součástí Španělska, ale v dřívějších časech si na Mallorcu dělali zálusk Římané, Maurové a Byzantinci. Díky tomu zde najdete ohromné množství památek různých kultur a etnik. V historické metropoli Palma de Mallorca si nenechte ujít gotickou katedrálou La Seu, která se začala stavět ve 13. století a dokončena byla až v roce 1601. V hlavním městě Baleárských ostrovů si také zamilujete úzké uličky s mnoha obchůdky a restauracemi. Podél pobřeží vás upoutá 84 obranných věží, které tady od 16. století stavěli, aby ostrov ochránili před severoafrickými piráty.

Divoké skalnaté pobřeží, pláže s jemným pískem, klidné zálivy a průzračné moře: to je Mallorca!
Autor: Čedok

Ostrov, na kterém se nedokážete nudit

Kdo moc nemusí dovolenou ve víru měst, nebo ho jen rušnější prostředí kosmopolitního města unaví, může vyrazit do přírodní rezervace S´Albufera, kde si báječně odpočine při procházkách a pozorování ptactva. Na Mallorce se díky četným cyklostezkám vyřádí i milovníci dvou kol.

Ale nebojte se, královsky si odpočinete i v hlavním městě a nejen v aquaparcích. Podmořský svět Palma Aquarium nadchne děti i dospělé: mají tam žraloky! Vedle akvárií vás bude bavit i střešní zahrada s mikroklimatem džungle.

Mallorca zůstane už napořád ostrovem, na který nebudete moci zapomenout, a na který se budete chtít vracet.