Uvažujete-li o zbudování sklepa, myslete také na to, aby se v něm dalo pohodlně pohybovat a aby do něj byl dobrý přístup. Výška by měla být alespoň 2,1 metru a přístup po schodech, ne podlahou po žebříku.

1) Postavte sklep

První tip je určen pro ty, kteří právě plánují stavbu nového domu nebo si sklep chtějí přistavět k tomu současnému. V dnešních stavbách sklep totiž často chybí, což je věčná škoda. Zeptejte se ale nejdříve starousedlíků, jak je to v dané lokalitě se spodní vodou. Pokud s ní není problém, neváhejte a sklep zbudujte.

2) Nesušte ho nyní

Jednou z nežádoucích vlastností sklepů je až příliš vysoká vlhkost, proti které se často snažíme bojovat. Pomocí vysoušeče ale nesušte sklep v létě – to je častá chyba. Když totiž dostanete v létě do sklepa teplý vzduch, zkondenzuje, a tím vznikne další vlhkost. Ideální období pro vysoušení moc vlhkého sklepa je podzim nebo jaro.

3) Udržujte vlhkost

Pozor, často říkáme, že chceme mít sklep suchý. Ale skutečnost je taková, že vlhkost ve sklepě potřebujeme. Pro skladování ovoce a zeleniny by měla být vlhkost vzduchu 80 až 95 procent. Měřit ji můžete pomocí obyčejného malého vlhkoměru. Je-li sklep moc suchý, umístěte do něj bednu s mechem, který navlhčíte. Nebo tu rozvěste vlhké jutové pytle.

4) Měřte teplotu

K vlhkoměru si pořiďte rovnou i teploměr, protože správná teplota ve sklepě je alespoň pro uchování potravin důležitá. 0,5 stupně v zimě je minimum, ideální teplota je čtyři až pět stupňů Celsia a maximum je deset stupňů.

5) Větrejte

Plíseň je sklepní nepřítel číslo jedna. Abyste zabránili jejímu vzniku, pravidelně větrejte, což je nejpřirozenější způsob, jak také snížit přílišnou vlhkost sklepa. Do sklepa nesmějí přijít žádné plesnivé potraviny. Fajn je čas od času sklep i vysířit, což se dělá pomocí sirných knotů, které se umístí třeba do plechovky a zapálí se. Síra ve vzduchu vydezinfikuje veškerá zákoutí a potravinám neublíží. Vy jen včas prchněte, protože byste v místnosti nevydrželi. Po dvou hodinách do sklepa můžete vstoupit a vyvětrat ho.

Celý článek včetně dalších užitečných tipů najdete v novém čísle časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se také, jak sušit a skladovat bylinky nebo jak pečovat o domácí kotel. Dostanete i rady a tipy na založení nového jahodiště, na které je správný čas. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

Autor: archiv