Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Největší hrozbou pro Lukašenka je mladá učitelka. Brunetka se skryla v bezpečí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
9. srpna 2020
14:00

V Bělorusku se v neděli ráno otevřely volební místnosti, světové agentury včetně Reuters se shodují, že je téměř jisté, že svou pozici už pošesté obhájí současný prezident Alexandr Lukašenko (65). Jeho hlavní protikandidátkou je učitelka angličtiny a tlumočnice Svjatlana Cichanouská (37), která se rozhodla ve volbách kandidovat místo svého manžela, vězněného opozičního blogera Sjarheje Cichanouského. V předvečer voleb byla navíc zadržena šéfka volební kampaně Cichanouské, v reakci na zatčení své spolupracovnice se kandidátka rozhodla uchýlit do „bezpečného úkrytu“, informoval deník The Guardian.

„Noc před volbami nestrávila doma, aby nebyla sama. Ale neutekla z Minsku, je pořád ve městě,“ objasnila mluvčí prezidentské kandidátky.  

Hlavní protikandidátkou běloruského prezidenta Lukašenka je Svjatlana Cichanouská. Hlavní protikandidátkou běloruského prezidenta Lukašenka je Svjatlana Cichanouská. | Reuters

Šéfka kampaně ve vazbě

„Vzhledem k tomu, že je víkend, znamená to, že Marija Marozová nejspíš nebude propuštěna dříve než po pondělním slyšení u soudu,“ uvedla mluvčí. Z čeho byla Marozová obviněna, zatím nevědí, dodala. Šéfka kampaně byla již tento týden jednou zadržena, a to ve čtvrtek poté, co navštívila litevskou ambasádu. Později ji policie propustila.

Podle pozorovatelů čelí již více než čtvrtstoletí vládnoucí Lukašenko v letošním hlasování nejsilnější opozici za poslední léta. Předvolební mítinky Cichanouské v mnoha běloruských městech přilákaly do ulic tisíce lidí. Volební kampaň poznamenalo masové zatýkání i zesílené represe vůči kritikům režimu, který je označován za poslední diktaturu v Evropě. Podle lidskoprávních organizací bylo zatčeno na 1300 odpůrců tvrdou rukou vládnoucího Lukašenka.

I když se předpokládá, že ve volbách zvítězí, Lukašenko by mohl čelit nové vlně protestů, protože čím dál více Bělorusů je rozhořčeno jeho přístupem k pandemii covidu-19, stavem ekonomiky a porušováním lidských práv.

Hlasování končí v 19:00 SELČ. Krátce poté se očekávají odhady výsledků. Na zveřejnění oficiálních výsledků má komise deset dnů, ale obvykle se tak děje den po hlasování. Před pěti lety byl Lukašenko prohlášen vítězem ještě v noci.

Bělorusové volili i v Praze

Na dvě stovky Bělorusů čekaly od dnešního rána před budovou velvyslanectví v pražské Troji na možnost odevzdat hlas v prezidentských volbách. Fronta postupovala velmi pomalu, protože v budově ambasády je pouze jedna volební místnost a hlasování komplikují zpřísněná bezpečnostní opatření, kdy není možné vnášet dovnitř žádná elektronická zařízení. Hlasování provázel poklidný protest odpůrců Lukašenka, kteří naproti ambasádě vyvěsili transparent odsuzující možné falšování výsledků. Situaci před velvyslanectvím sledovala policie, žádné konflikty ale nenastaly.

Volby v Bělorusku: Fronta před běloruskou ambasádou v Moskvě (9.08.2020) Volby v Bělorusku: Fronta před běloruskou ambasádou v Moskvě (9.08.2020) | Reuters

Běloruští občané v Česku mohli hlasovat v předběžném termínu od úterý do soboty, krajanské sdružení Bělorusové v ČR je však od toho odrazovalo, protože podle něj bývají předběžně odevzdané hlasy nejčastěji předmětem manipulace. Kryścina Šyjanoková z organizace Bělorusové v ČR řekla ČTK, že možnost hlasování předem využilo 198 lidí.

V neděli je ambasáda pro hlasování otevřena od 08:00 do 20:00. Už hodinu po otevření hlasovacích místností se ale vytvořila před velvyslanectvím dlouhá fronta, která postupovala velmi pomalu. Podle Šyjanokové se vzhledem k rychlosti hlasování dá očekávat, že volit stihne během neděle jen málo přes 200 lidí. Voliči přesto zůstávali dopoledne v klidu, mnozí si ale vytvářeli improvizované vějíře z kartonu, kterými se snažili ochlazovat.

Protest na Václaváku

Ambasáda kvůli koronaviru zavedla zpřísněná hygienická opatření, kvůli nimž je vstup do budovy možný jen v rouškách a s rukavicemi, voliči také musí mít vlastní psací potřeby pro úpravu hlasovacích lístků. Zároveň platí zákaz vnášení jakýchkoli elektronických zařízení do budovy, důvody tohoto opatření velvyslanectví nezveřejnilo. Podle Šyjanokové je ale jeho cílem znemožnit kontrolu výsledků hlasování pomocí elektronické platformy Golos, kterou vytvořila opozice kvůli obavě z falšování voleb.

Očekává se, že v běloruských volbách opět zvítězí Lukašenko, který zemi vede od roku 1994. Úřady z voleb vyloučily jeho dva hlavní soupeře, finančníka Viktara Babaryku a bývalého velvyslance Valeryje Capkala. Za nejvážnější Lukašenkovu soupeřku je tedy nyní považována Cichanouská.

Bělorusové v ČR plánují na večer demonstraci na Václavském náměstí, při níž chtějí vyjádřit solidaritu s těmi, kdo při volbách trvali na uplatnění svých zákonných občanských a politických práv.

Zobrazit celou diskusi