Ilja Prachař se narodil 30. dubna 1924 v Malenovicích u Zlína do rodiny úředníka zdravotní pojišťovny a nic nenasvědčovalo tomu, že ho jeho osud zavane uměleckým směrem. Po studiu na reálném gymnáziu byl za války nasazen v Baťových závodech a uvažoval dokonce o studiu medicíny. Během vojny se však stal členem známého Armádního uměleckého souboru Víta Nejedlého – a bylo rozhodnuto.

Před televizními kamerami a na prknech, která znamenají svět, se objevoval až do roku 1991, než odešel na odpočinek. Ztvárnil celou řadu skvělých rolí, objevil se v seriálech Chalupáři a 30 případů majora Zemana, v komedii Slaměný klobouk či v krimi snímku Holka na zabití. I z „hereckého vejminku“ se pak věnoval své velké vášni, dabingu.

V posledních letech se ale populárnímu Trautenberkovi z Krkonošských pohádek začalo horšit zdraví, umělecké činnosti se musel definitivně vzdát po mozkové mrtvici a po zjištění pozitivního nádoru na čele. Během vcelku banální operace mu selhaly orgány a on pak na oddělení ARO čtyři dny bojoval o život.

Toho, že se musel vzdát svého povolání, ovšem nikdy nelitoval. „Byla to hezká léta a nádherná profese, ale bylo toho dost. Divadlo jsem nikdy nežral, všechno má své meze a každý člověk by měl dělat i něco víc než své řemeslo. Třeba se sebevzdělávat. Konečně jsem přečetl celou knihovnu,“ pochlubil se Blesku v roce 2003.

VIDEO: Mariana Prachařová: Co práskla na svého bratra Jakuba Prachaře?

Video
Video se připravuje ...

Mariana Prachařová: Co práskla na svého bratra Jakuba Prachaře? Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

„Nestýská se mi. Člověk si musí umět říct dost a teď končím. Bylo to dobré jak pro mě, tak pro to divadlo. A myslím, že by mělo takhle umět skončit i pár mých kolegů. Vždyť se na tom jevišti nebo před kamerou doslova mučí. A kdo se na starce má chuť dívat, nota bene, když už jim to nehraje?“ vtipkoval v dobách, kdy si dopřával rekonvalescenci na své milované chaloupce v Doubicích.

„Vím, že mně toho pozemského života už moc nezbývá. Nebudu se tím ale trápit, když to není v mých silách změnit. Jen bych si strašně moc přál, abych si mohl prožít na tom našem světě alespoň pár krásných dnů,“ prohlašoval smířlivě. Zesnul o dva roky později, v srpnu 2005.

Své poslední hodiny trávil na interně pražské vinohradské nemocnice. „Poslední slova, která mi Ilja řekl, byla: ‚Jsou tu moc hezký sestřičky, tak jdi domů a neměj o mě strach.‘ A pár hodin nato zemřel,“‎ vzpomínala pak hercova manželka, loutkoherečka Jana Prachařová (82). Aby nenastal boj o jeho majetek, vše řádně vyřešil ještě v dobách, kdy na to měl sílu. Chalupu a vlastně veškerý majetek nechal přepsat na své děti, dceru Magdalenu a syna Davida Prachaře (61), taktéž herce.

Relikvii, která byla posledních třináct let pro Ilju víc než vzácná, ovšem odkázal pouze synu Davidovi, otci Jakuba (36) a Mariany (26) Prachařových. „Je to mosazná úchytka od manželovy toaletky z vinohradského divadla. Vlastnoručně si ji odšrouboval, když divadlo kvůli nemoci po 35 letech opouštěl,“ prozradila tehdy Blesku hercova manželka Jana. Dodnes je tak pro Davida jistě milou vzpomínkou na slavného otce...

VIDEO: Pamatujete si ještě, jak se dědeček David Prachař podřekl o jménu své vnučky?

Video
Video se připravuje ...

Agáta má dceru Miu! Podřekl se dědeček David Prachař! FTV Prima

Fotogalerie
34 fotografií