Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

VIDEO: Krásnou nevěstu smetl při pózování výbuch v Bejrútu: Myslela jsem, že zemřu, popsala tu hrůzu

Autor: jel, V. Kynclová, K. Strnadová, ČTK - 
7. srpna 2020
05:02

Masivní výbuchy, které otřásly v úterý odpoledne libanonskou metropolí Bejrútem, mají na svědomí obrovské množství obětí, zraněných i zničených budov. Teprve postupně vychází najevo rozsah zkázy a také svědectví těch, které katastrofa zasáhla. Byla mezi nimi i krásná mladá nevěsta Israa. Výbuch a zásah tlakové vlny ji doslova smetl. Všechno na video zachytil svatební fotograf.

Svatební den má být tím nejkrásnějším v životě. Má to být den, na který se vzpomíná celý život. Americká lékařka Israa Seblaniová na ten svůj jistě nezapomene, ale dobrého v těch vzpomínkách moc nebude. Snad jen to, že měla obrovské štěstí a přežila. Mnoho jiných tolik štěstí nemělo.

Na svůj slavný den dorazila až ze Spojených států, aby se vdala za svého snoubence Ahmada Subeiha. Právě, když pózovala v nádherných šatech s dlouhým závojem, ozvala se ohlušující rána. Tlaková vlna následně zasáhla ji i místo, kde se fotila. „Místo, na němž jsem byla, se během vteřiny proměnilo z krásného prostředí na město duchů plné prachu, rozbitého skla a lidí křičících o pomoc,“ popsala pro CNN šokovaná nevěsta.

Video  Exploze v Bejrútu narušila svatební focení v místě vzdáleném 1500 metrů.  - Reuters/MAHMOUD NAKIB
Video se připravuje ...

Na videu je vidět, jak se kameraman přibližuje, aby natočil detail honosných šatů, během okamžiku vlna odfoukne šaty i kytici a odhodí i jeho. To mu ale nezabrání natočit následky hrůzné události. 

„Byla jsem v šoku a ptala jsem se sama sebe, jestli zemřu. Nikdy jsem neslyšela nic takového, jako byl zvuk téhle exploze,“ popsala nevěsta. Po tomto zážitku prý už v Libanonu trvale žít nechce.

Exploze zasáhla kostel a narušila obřad

Podobně šokující zkušenost má za sebou také místní kněz. Toho exploze zasáhla ve chvíli, kdy v živém přenosu celebroval mši v Kostele svatého Marona, asi 1500 metrů od místa výbuchu. 

Ničivá exploze, ke které v libanonské metropoli došlo během středečního odpoledne, si podle dostupných zpráv vyžádala minimálně 137 mrtvých a kolem 5000 zraněných. 

Tragédii podle úřadů způsobil požár v přístavním skladu, kde bylo uloženo asi 2750 tun dusičnanu amonného, který se často využívá v hnojivech, jako dezinfekční prostředek vody a díky oxidačním vlastnostem i v pyrotechnice. Mohutná tlaková vlna způsobila rozsáhlé škody až pět kilometrů od místa výbuchu a podle bejrútského guvernéra Marvána Abbúda ztratilo domov až 300.000 lidí.

1917 ( 7. srpna 2020 18:15 )

Nejkrásnější na celé galerii byl ten vyžraný plukovník. Klasická vyžraná štábní krysa která by vůbec neměla u takových jednotek, ani v kanceláři, co dělat!!!!!!

mikes15 ( 7. srpna 2020 09:53 )

Je to pěkné, na Plesku spíš vidíme nějaké politiky, nebo katastrofy.

frantacizek ( 7. srpna 2020 05:19 )

chudák holka, takový svatební den si asi nepředstavovala..

Zobrazit celou diskusi