Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Babiš znovu všechny zaskočil. Tentokrát chce lidem plnit peněženky

Autor: Petr Holec - 
7. srpna 2020
05:10

Lidé nejraději volí vlastní peněženkou. A málokdo to ví tak jako premiér Andrej Babiš (ANO). Právě on teď v rámci zrušení superhrubé mzdy vykopl snížení daně z příjmu zaměstnanců na patnáct procent, čímž krátce před volbami zaskočil nejen koaliční ČSSD, ale i opozici. A hlavně ODS, která rovnou patnáctiprocentní daň slibovala ve volbách v roce 2006, jenže pak se z ní stala daň dvacetiprocentní.

To se v politice často stává, proto se právě ODS k Babišovu návrhu hned ochotně hlásí. Nikdo sice neovládá zapomínání vlastních slibů tak jako politici, jenže ODS na svou někdejší rovnou daň i menší povolební zradu voličů výjimečně nezapomněla. A zrušení vlastní superhrubé mzdy i snížení daně z příjmu slibovala voličům i dál. Takže teď nakonec skončila v náručí Babiše, ostatně nic moc jiného jí ani nezbývá. Jen už to případně úplně nebude její patnáctiprocentní daň, ale Babišova.

To ČSSD se naopak zkouší bouřit. „Od ČSSD nemůže nikdo očekávat, že bude dělat daňovou politiku ODS,” komentoval to v Právu šéf ČSSD Jan Hamáček. ČSSD daně z příjmu spíš zvyšovala. Jen je otázka, co výrazně menší vládní straně, bojující navíc o záchranu, vlastně zbude. Na případném snížení daně z příjmu o pět procent totiž vydělají úplně všichni zaměstnanci: ti s podprůměrným hrubým platem kolem 25 000 korun měsíčně, tedy i zbývající voliči ČSSD, si polepší o víc než tisícovku měsíčně. A ti bohatší i o několik tisíc.

A to se samozřejmě počítá. Stejně jako to, že Babišův návrh připraví státní rozpočet o zhruba devadesát miliard korun. Ne, že by to zrovna nyní úplně potřeboval, kvůli koronaviru dávno připomíná ementál. Šéf ANO nicméně argumentuje tím, že se do něj peníze vrátí. Jen je lidé místo na daních prostě zaplatí tím, že je sami podle sebe utratí za různé zboží a služby. Jak moc se to nakonec skutečně finančně kompenzuje, to teď nikdo věrohodně nespočítá, protože jde o kalkulaci lidského chování. Od Babiše je to každopádně chytrý výkop.

Vládní koalice má na přání ANO zrušení superhrubé mzdy i snížení daně z příjmu v koaliční smlouvě, ovšem jen na devatenáct procent. Babiš teď přidal další čtyři procentní body a ČSSD tím nemile překvapil. Podle koaliční smlouvy má vláda navrhovat daňové zákony po vzájemné dohodě, jenže blížící se volby i politická realita často trumfují i koaliční dohody. ANO vidí opoziční pokusy o integraci i to, že ČSSD v příštích krajských i sněmovních volbách vážně hrozí další debakl. A ODS je po dlouhém půstu znovu natěšená na moc. Takže pro jistotu hodilo rukavici ČSSD i ODS.

A ODS ji zvedla tak, že Babišovi dokonce na prosazení patnáctiprocentní daně z příjmu hned nabídla hlasy svých poslanců. Tím premiéra zbavila potřeby vládní ČSSD i polovládních komunistů, protože dá spolu s ANO ve Sněmovně těsnou většinu. Šéf ANO ovšem vyhraje, i když náhodou prohraje. I kdyby totiž jeho návrh nakonec kvůli ČSSD neprošel, lidé si ho zapamatují a ještě má k ruce jasného viníka. A voličům, které ČSSD ještě nepřebral, prostě řekne: volte ANO a budete se mít líp.

gejzovic ( 16. srpna 2020 13:53 )

nejvice rozkradla ta sorta ktere fandis,mam takovy pocit že postřelena husa kejha nejvice

gejzovic ( 16. srpna 2020 13:49 )

zacni konečně,pracovat a nežvatlej

jjusa2 ( 8. srpna 2020 07:49 )

Nenechám se zviklat tak jako všechny koblihy,jinak by přece Babišovo ANO nemohlo mít až tak velký odstup od ostatních stran.Babiš zatím nezklamal a pokud bude kandidovat tak mu hlas dám

PPP150W ( 7. srpna 2020 21:21 )

Přečtěte si prosím ten článek ještě jednou. Je tam celkem srozumitelně vasvětleno to, o čem píšu já. Nehodlám viklat vaší důvěrou v Babiše, ale měla byste pochopit komu dáváte svůj hlas.

jjusa2 ( 7. srpna 2020 19:00 )

Pokud má ze slibů vrásky nejen ministryně financí,tak by to co chystá Babiš NEMĚLO PROJÍT, a pokud to projde pak to nemohou být draze vykoupené hlasy voličů.S tím by opozice a hlavně Kalousek nesouhlasil hlavně s těmi draze vykoupenými hlasy.

Zobrazit celou diskusi