Ke grilování patří víno

Dobře vybrané víno dokáže výslednou chuť pokrmu povznést třeba až do nebes. Obecně se říká, že ke světlému masu, rybě nebo salátu se hodí bílé víno, k tmavému masu nebo zvěřině zase to červené. Ale jaké konkrétně?

.
Autor: Unsplash.com

Jaké víno skvěle doplní maso?

  • Masem, které lidi nejčastěji grilují, je kuřecí. Když je jen jemně kořeněné, nebo máte na grilu telecí maso, dejte chladit bílé suché víno. Chardonnay, Hibernal, Ryzlink vlašský z Vinařství Volařík, Ryzlink Rýnský, Riesling urban.R Lesehof, Villa Antinori Bianco Toscana, Côtes du Rhône Parallele 45 blanc.
  • Grilujete tučné maso? Sáhněte po přívlastkových vínech. Rulandské Modré, Chardonnay, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia, Hibernal.
  • K vepřové krkovici se hodí Kaiken Ultra Malbec Las Rocas, Frankovka VOC Modré Hory, Los Vascos Cabernet Sauvignon, Leiwener Klostergarten Riesling.
  • Co je nejlepší ke steakům? Chianti, Torres Altos Ibericos Crianza, Kaiken Ultra Malbec, Santa Cristina Chianti Superiore nebo Aruma Malbec.
  • Dobře vyzrálá marinovaná žebra zase báječně doplní silné červené víno jako Hussonet Cabernet Sauvignon, Los Vascos Grande Réserve, Quinta dos Aciprestes Tinto Reserva.
  • Jaké víno si dát ke zvěřině? Bažant, kachna a křepelka se pojí s víny jako Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké, Cabernet Moravia. Jelen, daněk a divočák se nejčastěji podávají s těžkými červenými víny starších ročníků, třeba Cabernet Sauvignon nebo Frankovka.

Náš tip: Červené víno nechte po otevření prodýchat. Ale to vám asi nemusíme připomínat, že?

Jaké víno podávat k rybě?

Výběr vína k rybě se řídí zvolenou úpravou ryby. K jemným rybám se hodí lehká bílá vína, k těm tučnějším zase vína zralá a plná. Rybu tak příjemně sladíte třeba s Grüner Veltliner urban. Stagard, Rulandským šedým, vínem Terlan Pinot Grigio, Pinot Blanc Trimbach, Veltlínským zeleným z vinařství Milan Sůkal, nebo šumivým vínem.

.
Autor: Pixabay.com

Víte, že k mořským plodům se podává výhradně bílé víno (Rulandské šedé, Chardonnay)? Kombinace mořské soli a červeného vína totiž dávají jídlu hořkou chuť.

Jaké víno se hodí k sýrům?

Sýry a víno tvoří nerozlučnou dvojici i oblíbené pohoštění. Když k tomu na stůl dáte talířek s vlašskými ořechy, úspěch je zaručený. Jakým vínem sýry doplnit?

  • K měkkým sýrům s bílou plísní se hodí třeba Svatovavřinecké nebo Modrý Portugal, k těm s modrou plísní zase Tramín červený nebo Irsai Oliver.
  • Skvělou volbou k polotvrdým sýrům je Chardonnay.
  • tvrdým sýrům se hodí Sylvánské zelené, červená barique vína nebo Rulandské bílé.
  • Chuť kozích sýrů báječně podtrhne Hibernal, Sauvignon nebo Aurelius.

Náš tip: Stoprocentní zážitek a skvělé propojení chutí zajistí nejen dobře vybrané víno, ale také jeho teplota. Bílá a růžová vína by měla mít teplotu mezi 10-13 °C, červená vína pak 14-18 °C. Ideální teplota pro šampaňské je 6-8°C.

.
Autor: Pixabay.com

Jak je to se zeleninou?

Chystáte se grilovat zeleninu? Dejte chladit bílé víno. Co třeba Veltlínské zelené nebo Müller Thurgau?

Tip ke grilování: Skvěle chutná grilovaná cuketa, kukuřice, paprika, rajčata, lilek, kedlubna i brambory.

.
Autor: Pixabay.com

Víno nepatří jen do skleničky, ale i do marinády

Že je to věčná škoda? Ale kdeže. Taková marináda na grilování s obsahem vína dokáže divy. Červené víno způsobí, že maso bude mít krásnou barvu a bude plné šťávy, bílé víno zase dodá masu zajímavou a jemnou chuť.

Tip na grilování: Do marinády s vínem můžete naložit jak maso, tak ryby. Všechny ingredience (můžete použít bylinky, olej, víno, med, limetkovou šťávu, česnek apod.) smíchejte a spolu s masem vložte do sáčku. Sáček uzavřete a maso pořádně promněte. Pak dejte na pár hodin do chladu odpočinout.