Pátek odstartuje vlnu tropů – bude skoro jasno až polojasno. Během odpoledních hodin se v horských oblastech může ojediněle vytvářet kupovitá oblačnost, ze které bude vypadávat déšť nebo se tvořit bouřky. Srážkové úhrny se ale plně vejdou do 10 mm. Noční teploty budou klesat na 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 až 31 °C. Vát bude slabý až východní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Převážně slunečný bude i celý víkend - v sobotu bude jasno až polojasno, odpoledne se na horách mohou ojediněle tvořit lokální přeháňky nebo bouřky. Noční teploty se zastaví na 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 až 32 °C. Vítr nás neochladí – vát bude pouze slabý severovýchodní o rychlosti do 15 km/h.

Kde není ani mráček a kde řádí bouřky? Sledujte radar Blesku

Podobný scénář bude psát i neděle – očekáváme skoro jasno až polojasno, odpoledne musíme na horách ojediněle počítat s přeháňkami a bouřkami. Noční teploty klesnou na 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 28 až 32 °C. Vát bude slabý východní vítr o rychlosti do 15 km/h.

Tropy vydrží i během pracovního týdne

A tropické teploty vydrží také v příštím týdnu – i nadále očekáváme jasno až polojasno, pouze v odpoledních hodinách se při přechodně zvětšené oblačnosti budou ojediněle vyskytovat přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty budou zpravidla klesat k 19 až 14 °C, odpolední teploty budou vystupovat na 27 až 32 °C.

Vlna tropů sníží naši koncentraci

Žádné extrémní teploty jako před dvěma lety, kdy nejvyšší odpolední teploty stoupaly i přes 35 °C, sice neočekáváme, i tak ale bude série tropických dnů zátěžová pro naši psychickou i fyzickou pohodu. Hrozí snížená koncentrace při řízení, horší pracovní výkonnost zejména u fyzicky náročných profesí i zvýšená únava.

Pozor také na vysoký UV index – přes poledne bychom se měli zdržovat ve stínu a na přímé sluneční záření se vydávat pouze s opalovacím krémem, pokrývkou hlavy a slunečními brýlemi.

V roce 2002 startovaly katastrofální povodně

První srážková vlna byla způsobena výraznou tlakovou níží, která se vytvořila nad Alpskými oblastmi a postupovala dále na naše území. Ve dnech od 6. - 7. srpna napršelo na Šumavě, v Novohradských horách a v Krušných horách až 250 mm. Nejvyšší srážkové úhrny za 24 hodin byly zaznamenány 7.8. v Pohorské Vsi, tam spadlo 180 mm. Celkově v Novohradských horách spadlo 400 mm srážek.

Fotogalerie
14 fotografií