Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Živnostníci i malé firmy „ostrouhají“. Schillerová s Maláčovou smetly návrh na další úlevy

Autor: ČTK - 
6. srpna 2020
16:05

Prodloužit období, za něž stát odpouští drobným podnikatelům minimální měsíční zálohy za sociální pojištění, až do konce roku? Není důvod. Tak se ministerstvo práce a sociálních věcí postavilo v připomínce pro vládu k předloze opoziční ODS, která to prosazuje. Novelu občanských demokratů odmítlo také ministerstvo financí, i kvůli rozpočtovým dopadům. Nynější zákonná úleva, která byla schválena kvůli koronavirové krizi, se vztahuje na březen až srpen.

Osoby samostatně výdělečně činné navíc nemusí za tyto měsíce platit zálohy vůbec, byť by byly vyšší. Drobní podnikatelé odvody doplatí až při ročním zúčtování.

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Janou Maláčovou (ČSSD) připomnělo, že úleva byla zavedena kvůli vládním restrikcím k omezení šíření nového koronaviru s dopady na podnikání. „V současné době nejsou v platnosti žádná celoplošná opatření, která by omezovala nebo neumožňovala podnikání osob samostatně výdělečně činných. Není proto důvod pro plošnou podporu všech osob samostatně výdělečně činných, tedy i těch, které již mohou podnikat bez omezení,“ stojí v podkladu ministerstva.

„Neutuchající ekonomické dopady koronaviru“

Prodloužení jednoho z opatření na podporu podnikatelů předkladatelé z řad ODS zdůvodňují „neutuchajícími ekonomickými dopady koronaviru“. Rozpočtové dopady návrhu odhadli nejvýše na deset miliard korun. Ministerstvo financí je v připomínce označilo za enormní, aktuální státní rozpočet s nimi navíc nepočítá. Úřad Aleny Schillerové (za ANO) také míní, že případné změny podpůrných opatření by měla předkládat po debatě vláda, nikoli poslanci.

Základní minimální měsíční záloha činí 2544 korun. Vztahuje se na lidi, kteří vykonávají drobné podnikání jako hlavní činnost. Pro vedlejší činnost činí minimální záloha 1018 korun za měsíc.

Ministerstvo práce nesouhlasí v připomínce pro vládu ani s dalším návrhem občanských demokratů, který by rovněž až do konce letoška odpustil odvody firmám do 50 zaměstnanců. Nyní menší firmy nemusí odvody za splnění určitých podmínek hradit za červen až srpen. Rozpočtové dopady se odhadují na 18 miliard korun. Ministerstvo financí své odmítavé stanovisko zdůvodnilo stejně jako u prodloužení úlevy pro drobné podnikatele, tedy neplánovaným zásahem do státního rozpočtu.

Šanci má dlouhodobý kurzarbeit

Ministerstvo práce uvedlo, že místo plošné podpory chystá návrh na zavedení cílené podpory zaměstnavatelům v obtížích v podobě dlouhodobého kurzarbeitu. Kurzarbeit představuje zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu. Stát pak pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas. Na konkrétní podobě kurzarbeitu ale zatím není shoda.

K předlohám ODS se vyjádří po vládních prázdninách kabinet ANO a ČSSD jako celek. Předpokládá se, že stanovisko bude vzhledem k postojům ministerstev negativní. O novelách rozhodne Parlament. Není ale jisté, zda je Sněmovna vůbec stihne projednat do konce volebního období.

Video  Maláčová o vyhazovech z práce, Antiviru či home office. V létě chce do Portugalska, řekla v Epicentru na Blesk.cz  - Blesk TV
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 6. srpna 2020 21:50 )

Bubák Bureš a šílená Alena je tvoje sestra a brácha?

kralovna-vsech-mori ( 6. srpna 2020 21:43 )

Jsme z jednoho odílu? Taže asi takhle soudružko, pracuji, nenatahuji pazouru směrem ke státu, protože vím, že by se na moje benefity museli složit daňoví poplatníci.

kralovna-vsech-mori ( 6. srpna 2020 21:40 )

Klídek. Už jednou jsem ti dneska doporučovala omývat si ptáka vlažnou vodou. Je vidět, že sis moji dobrou radu nevzal k srdci. Jen blb si otevře hospodu v horní dolní kam chodí na pivo čtyři báby. Nikdy bych si v hospodě nic nedala, nejsem čuně.

vencakurnaa ( 6. srpna 2020 19:26 )

Lopato - máš HOSPODU / nejprve ji musíš rozdělit na KUŘÁCKOU a NEKUŘÁCKOU část posléze až se vzpamatuješ z ŠOKU následuje další v podobě EET !!! a až překousneš i to - dorazí ANDREJ UDAVAČ a VLÁDA ČR která Ti ZAVŘE HOSPODU na 3. MĚSÍCE a to se nacházíš v Obci Horní- Dolní / Co jsi Ty za H.O.V.@.D.O. - Kralovno Všech BLBCŮ ? -že si je dovolíš takto URÁŽET ? ...ale až přijedeš na kole kdesi z Prahy ***e Hrdlořez- budeš je ještě více URÁŽET, že Ti nepodali ani Vodu a dovolili si ZKRACHOVAT ? HOLOTO PŘIBLBLÁ !!!

vencakurnaa ( 6. srpna 2020 19:19 )

Jak jinak o to šlo - POLOŽIT malé a střední " podnikání " KECY...SLIBY.. a LŽI, v roli Bubáka Bureše a šílené Aleny!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa