Vinařská oblast Čechy se dělí na dvě vinařské podoblasti – Litoměřickou a Mělnickou. Ta Mělnická je o něco větší a pro mnohé možná známější oblastí spojenou s vínem než ta kolem Litoměřic. Svůj název sice získala podle města, které tvoří její přirozené centrum, ale neomezuje se pouze na něj a jeho přímé okolí. Pro někoho možná překvapivě do ní patří i vinařská Praha a Kutná Hora, další významná města českého vinařství.

Mělník

Jak už bylo řečeno, tak královské věnné město Mělník je proslulé hlavně jako vinařské centrum. Právem tak po něm získala jméno celá vinařská podoblast. Mnozí dokonce považují toto město za centrum celého českého vinařství, a pokud se rozhodnou poznávat krásy vína v Čechách, jejich první kroky vedou právě sem. Když se sem vypravíte za kulturou nebo na výlet a víno není primární cíl, stejně na něj na mnoha místech narazíte. Na známém soutoku našich největších řek Labe a Vltavy uvidíte z vyhlídky pod zámkem krásné vinice. Na zámku si můžete prohlédnout obrovské vinné sklepy, projít si malou vinařskou expozici a samozřejmě ochutnat místní vína. V září se zde také koná známá vinařská slavnost vinobraní, které zde patří k největším v Čechách a může směle konkurovat i těm moravským. Své sídlo zde má i známé vinařství Kraus, spojené s předním českým odborníkem v oblasti vinařství a vinohradnictví prof. Vilémem Krausem.

Praha

Ani hlavní město Praha nezůstává, co se pěstování révy a výroby vína týče, pozadu. Za vínem je zde možné vyrazit hned na několik míst. Při návštěvě Pražského hradu se dá pohodlnou procházkou dojít na Svatováclavskou vinici, která leží v areálu Villy Richter a je místem konání řady vinařských akcí během celého roku. Poblíž zoologické a hlavně botanické zahrady v Troji se pak nachází další dvě významné a známé pražské vinice – Salabka a vinice sv. Kláry. Další vinice v Praze najdeme třeba v Modřanech, na Albertově, na Proseku nebo u Strahovského kláštera, ale tou nejznámější pražskou bude patrně vždy slavná Grébovka, kde jinde než na Vinohradech. Kromě samotných vinic se pak v Praze koná mnoho akcí spojených s českým a moravským vínem jako jsou vinobraní, ochutnávky a degustace, slavnosti vína a mnohé jiné.

Za vínem do Prahy
Autor: Vinařský fond

Kutná Hora

Třetím, ale rozhodně ne posledním, významným městem v Mělnické vinařské podoblasti je pak Kutná Hora. Je pravda, že od Mělníku leží trochu dál, ale to určitě není pro zájemce o české víno překážkou. Toto město, které se v minulosti vyznačovalo hlavně těžbou stříbra, dokonce svůj název získalo i nepřímo díky vínu. Podle pověsti, cisterciánský mnich, který pracoval v místním vinohradu, zakopl ve vinici o stříbrný prut, ten pak přikryl svou KUTNOU (oděvem) a šel to ohlásit. A tak prý vznikl název Kutná Hora. Tradice pěstování révy zde sahá až do 12. století. Na dřívější slávu se dnes snaží navázat např. rodinné vinařství Vinné sklepy Kutná hora, které se specializuje hlavně na výrobu biodynamických vín. Na jednu z vinic tohoto vinařství lze pak narazit přímo pod známým chrámem sv. Barbory.

Za vínem do Kutné hory
Autor: Vinařský fond

Mělnická vinařská podoblast je bohatá nejenom na kulturní a historické památky, ale také na víno a s ním spojené aktivity. Samozřejmě se ale neomezuje pouze na výše zmíněná tři města. Další střípky českého vína a vinařství najdeme třeba na Karlštejně, kolem Kladna, nebo v Mladé Boleslavi. Milovníci vína zde mohou získat nový pohled na česká vína, a rozšířit tak své vinařské obzory.

Více informací najdete na wineofczechrepublic.cz.