Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Zakažte jaderné zbraně,“ žádají vládu přeživší z Hirošimy. Zeman poslal kondolenci

Autor: ČTK - 
6. srpna 2020
11:06

Minutou ticha a apelem na japonskou vládu k podepsání dohody OSN o zákazu jaderných zbraní si dnes zhruba tisícovka lidí v japonské Hirošimě připomněla 75 let od výbuchu atomové bomby. Vzpomínková akce musela být drasticky omezena kvůli současné koronavirové krizi. Prezident Miloš Zeman poslal kondolenční dopis starostovi Hirošimy Kazumimu Macuimu. V dopisu, který ve čtvrtek zveřejnil Pražský hrad, vyjádřil lítost nad tehdejší smrtí desítek tisíc lidí a naději, že jaderné zbraně v budoucnu už zabíjet nebudou.

„Dovolte mi, abych jménem lidu České republiky i jménem svým vyjádřil svou hlubokou soustrast nad ztrátou životů tolika nevinných lidí a i po mnoha letech připomenul událost, která by měla být odstrašujícím příkladem nejen pro nás, ale i pro všechny budoucí generace,“ uvedl Zeman.

Podle něj si svět musí vzít poučení z jaderného útoku na Hirošimu a nedopustit, aby se něco podobného opakovalo. „Je naším společným úkolem a odpovědností předcházet podobným činům. Jsem přesvědčen, že klíčem k udržení míru je dialog a mezinárodní spolupráce. Jednejme proto tak, aby se jaderné zbraně nedostaly do rukou nekontrolovatelných hráčů, aby naši potomci mohli žít v míru a blahobytu,“ uvedl český prezident.

V závěru dopisu Zeman vyjádřil lítost, že si výročí nemůže připomenout přímo v Hirošimě. „Vězte však, že si 6. srpna vzpomenu na nevinné duše zemřelých dětí, žen a mužů, kteří se toho osudného dne stali obětí mocenských bojů, a budu věřit, že je to naposled, co jaderná síla zabíjela,“ uvedl.

Pietní ceremonie v hirošimském Parku míru se každoročně účastní desítky tisíc lidí. Letos byl vstup kromě představitelů státu a města povolen pouze přeživším tragédie a jejich rodinám, kteří dodržovali odstupy a tváře si zakrývali rouškami. V 8:15 místního času, tedy ve stejný čas, kdy nad městem vybuchla bomba, se parkem rozezněl zvon.

Zkáza po dopadu atomové bomby na Hirošimu v roce 1945 Zkáza po dopadu atomové bomby na Hirošimu v roce 1945 | Reuters

„Jediná atomová bomba 6. srpna 1945 zničila naše město. Tehdy se říkalo, že tu nic po 75 let neporoste,“ řekl starosta Hirošimy Kazumi Macui. „Hirošima se přesto vzpamatovala a stala se symbolem míru,“ dodal.

Japonský premiér Šinzó Abe v proslovu ubezpečil, že Japonsko se zákazem jaderných zbraní souhlasí, ale zároveň řekl, že svět se jich nezbaví přes noc.

„Úlohou Japonska je sloužit jako most mezi různými stranami a trpělivě podporovat jejich dialog, abychom dosáhli světa bez jaderných zbraní,“ uvedl ministerský předseda.

Zkáza po dopadu atomové bomby na Hirošimu v roce 1945 Zkáza po dopadu atomové bomby na Hirošimu v roce 1945 | Reuters

„Abeho slova neodpovídají jeho činům,“ kritizoval premiéra 47letý Manabu Iwasa, který do parku přišel uctít památku svého otce, přeživšího tragédie, jež ve věku 87 let zemřel letos v březnu.

„Mnoho přeživších premiér země, která nepodepsala dohodu o zákazu jaderných zbraní, uráží,“ uvedla 84letá Keiko Oguraová, které bylo v době výbuchu bomby osm let.

S dohodou OSN o zákazu jaderných zbraní před dvěma lety souhlasily dvě třetiny všech států, které organizace sdružuje. Dokument dosud ratifikovalo 32 zemí. Úmluvu nepodepsaly jaderné velmoci včetně Spojených států, Británie, Číny, Francie či Ruska.

„Žádám japonskou vládu, aby dbala volání (přeživších útoku) po podpisu a ratifikaci a Japonsko se stalo součástí dohody o zákazu jaderných zbraní,“ uvedl Macui. Starosta také vyzval světové lídry, obzvláště ty, jež stojí v čele jaderných velmocí, aby do Hirošimy přijeli a na vlastní oči viděli dopady výbuchu bomby.

Shození atomové bomby z amerického letadla na Hirošimu zabilo v roce 1945 kolem 140.000 civilistů, tisíce zemřely později na následky zranění a radiace. Další útok na Nagasaki o tři dny později připravil o život přibližně 70.000 lidí. Japonsko kapitulovalo o šest dní později.

Zobrazit celou diskusi