Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavirus v „zelených“ zónách: V Praze je denně kolem 50 případů, na Ostravsku 77

Autor: ČTK - 
5. srpna 2020
21:15

V Moravskoslezském kraji přibylo v úterý 77 lidí nakažených koronavirem. Je to o 31 víc než v pondělí, kdy přírůstek činil 46 nově nakažených. Nejhůře je na tom znovu Frýdecko-Místecko, na které z úterního přírůstku připadá 48 případů nákazy. Vyplývá to z grafů chytré karantény, tedy Centrálního řídícího týmu covid-19 (CŘT), které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO). Na Vysočině pak zemřel další klient jihlavského Alzheimercentra s covidem-19, v kraji přibylo 13 nemocných. Denní přírůstky nakažených koronavirem v Praze se drží kolem 50.

Celkem v regionu covidem-19 od počátku pandemie onemocnělo 4 671 lidí. Podle Vondráka velké přírůstky nezaznamenal jen region. V celé republice přibylo 290 nakažených, na kraj tedy připadá zhruba čtvrtina nových případů v zemi. „Kromě okresu Bruntál, který měl opět nulu, byl opětovný nárůst i v okresech Nový Jičín a Opava,“ uvedl Vondrák.

Krajská hygienická stanice dokončila testování v havířovském domově seniorů. Z celkového počtu 435 lidí, kteří byli od začátku nákazy testováni, se onemocnění covid-19 potvrdilo u 27. Domov seniorů Havířov má 215 zaměstnanců a 270 klientů. V zařízení platí zpřísněné užívání osobních ochranných prostředků pro personál. Oddělení, ve kterých byli diagnostikováni pozitivní zaměstnanci a uživatelé, jsou v režimu karantény. Dále se tam dělá ohnisková i plošná prostorová dezinfekce.

Hygienici v úterý testovali i hráče a členy realizačního týmu ostravského sportovního klubu. „Bylo testováno 28 jeho hráčů a šest členů realizačního týmu, deset hráčů mělo zvýšenou teplotu. V současné době je potvrzeno sedm pozitivních hráčů a jeden člen realizačního týmu,“ napsali hygienici na svém webu. O jaký jde klub, neuvedli.

Podle semaforu, který ukazuje stupně pohotovosti pro hodnocení situace s nemocí covid-19 v okresech republiky, byly v Moravskoslezském kraji v pondělí zeleně označeny okresy Frýdek-Místek, Ostrava a Karviná. Zelená barva značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu. Podle chytré karantény je v regionu aktuálně 1 262 nemocných. Hospitalizováno je 55 z nich.

Lišící se data z různých zdrojů

Data a údaje o nemocných se dlouhodobě z různých zdrojů liší, důvodem jsou rovněž odlišné způsoby zpracování údajů. Například Krajská hygienická stanice Ostrava eviduje 4 297 pozitivně testovaných, o 40 víc než v úterý. Hygienici data o nemocných vykazují, až když s nimi ukončili epidemiologické šetření. Statistika ministerstva zdravotnictví v regionu k dnešku udává 4 684 nemocných od počátku pandemie.

Moravskoslezští hygienici uvedli, že v uplynulém týdnu provedli 22 kontrol nařízených mimořádných opatření. Soustředili se na firmy, které musí dodržovat řadu protiepidemických opatření, která mají zpomalit a zamezit přenosu nákazy mezi zaměstnanci. Firmy musí minimalizovat kontakty svých zaměstnanců nebo například kontrolovat u přeshraničních pracovníků negativní PCR testy na covid-19. „V rámci kontrol bylo zjištěno nedodržování mimořádného opatření pouze v jednom případě. Zaměstnavatel již přistoupil k nápravě zjištěných nedostatků,“ uvedli hygienici.

Video  Jágrová: Na procházce se nenakazíme, rozmyslela bych si technoparty  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Nový mrtvý na Vysočině

Na Vysočině ve středu přibylo 13 potvrzených případů nemoci covid-19, nejvíc na Havlíčkobrodsku. Zemřel také další klient jihlavského Alzheimercentra. ČTK to řekl Jiří Kos, ředitel sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice v Jihlavě. V Alzheimercentru už onemocnělo 60 lidí včetně personálu.

V Havlíčkově Brodě za posledních 24 hodin přibylo sedm nemocných, čtyři z nich jsou z jedné rodiny. „Na Havlíčkobrodsku nemocných přibývá nejvíc, v Jihlavě byl dnes jen jeden nový případ,“ řekl Kos. O jednoho člověka nakaženého covidem více má také Pelhřimovsko a čtyři lidé onemocněli v okrese Žďár nad Sázavou.

Od začátku pandemie hygienici na Vysočině potvrdili 420 nemocných. Nejvíc lidí se nakazilo na Jihlavsku. Nejvyšší nárůst souvisí s rozšířením nemoci v jihlavském Alzheimercentru, kde je kromě klientů nemocných i 19 zaměstnanců a s chodem pomáhá armáda.

Nejmenší výskyt nemoci je na Pelhřimovsku, kde se ale situace v posledních týdnech také změnila zejména kvůli rozšíření nákazy v Pacově. Podle informací na webu města se tam k dnešnímu dni léčí 22 lidí, celkově na Pelhřimovsku onemocnělo 31 lidí.

Jedenáct lidí pozitivně testovaných na koronavirus na Vysočině od začátku pandemie zemřelo. V současnosti se léčí 146 lidí.

V Praze přibývá denně 50 nakažených

Denní přírůstek nakažených koronavirem v Praze se druhý den po sobě drží kolem 50. Za středu přibylo 54 nově nemocných, v úterý to bylo 51. V hlavním městě se dosud nemocí covid-19 nakazilo 3 383 lidí, 2240 z nich se uzdravilo a 105 zemřelo. Aktuálně nemocných v metropoli je tak nyní víc než 1 000, podobně jako na konci dubna. Vyplývá to z údajů k středečním šesti hodinám na webu pražské hygienické stanice.

Kolem padesátky se denní přírůstek nakažených v Praze pohyboval ve většině dnů minulého týdne, před týdnem v úterý ale vystoupal na dosud nejvyšších 101 nově potvrzených případů za den. V pondělí v minulém i v tomto týdnu naproti tomu klesl ke třiceti. Předtím, od konce dubna do druhé poloviny července, denní počty nakažených zůstávaly většinou nižší než 20.

Vedení města spolu s hygieniky zvažují návrat povinnosti zakrývat si ústa a nos ve vnitřních veřejných prostorech. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by šlo o preventivní opatření, aby situace neeskalovala a později nebylo nutné zavádět omezení, která by zastavila ekonomiku ve městě. Podle dřívějších vyjádření by zřejmě v září měla začít platit i povinnost mít roušky v povrchové MHD, nyní jsou povinné jen v metru.

Podle pondělního poprvé zveřejněného hodnocení regionů, takzvaného semaforu, Praha spadá spolu s dalšími osmi okresy do zelené kategorie. V těchto oblastech se sice vyskytují nové případy, nemoc se ale nešíří v komunitě. Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová uvedla, že výskyt koronaviru v Praze bude kvůli nakupení obyvatel vždycky vyšší než v ostatních částech země. V hlavním městě byly v poslední době ohniskem nákazy třeba hudební klub Techtle Mechtle nebo tréninkový kemp hokejového klubu Slavia.

Video  Podobně jako v Amsterdamu: Marvanová si umí představit zákaz Airbnb v neproblémovějších částech Prahy  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa