Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Radka, Martina a Radečka (†9) ze Lhoty zabilo čerpadlo: Lidé pozůstalým poslali desetitisíce!

Autor: jel - 
6. srpna 2020
05:01

Obec Lhota u Příbramě uspořádala veřejnou sbírku pro pozůstalé po zesnulém dědečkovi Radkovi K., synovi Martinovi M. a vnoučkovi Radečkovi Š., které zabilo čerpadlo. Zvedla se velká vlna solidarity a lidé už vybrali přes 100 tisíc korun, největší částkou přispěla samotná obec.

Lhotu u Příbramě zasáhlo obrovské neštěstí v polovině července. Radek K. se podle všeho vydal zkontrolovat čerpadlo, kterým si z rybníka nasávali vodu na zalévání zahrady. Po vstupu do vody ho však zasáhl proud, syn a vnouček se mu snažili pomoci, bohužel zemřeli i oni.

Mrtvé je našla babička Vlasta. „Pejskové štěkali u vrat, co máme k rybníku, tak jsem vzala baterku a tam je viděla. Všechny tři,“ popsala tehdy strašnou událost nešťastná žena.

Video  Vlasta K. řekla, jak našla utonulé muže a co potom dělala  - David Malík
Video se připravuje ...

Z tragédie se bude celá obec zřejmě dlouho vzpamatovávat. Vedení vesnice se rozhodlo pro rodinu zesnulých uspořádat veřejnou sbírku. Samotná Lhota u Příbramě přispěla částkou 25 tisíc korun a denně na transparentní účet přibývají další peníze. Lidé za necelých 14 dní poslali pozůstalým více než 119 tisíc korun.

„Nechali jsme zřídit transparentní účet na pomoc rodině paní Vlasty, která přišla o manžela, syna a vnuka. Pojmenovaný je Sbírka pro rodinu obětí ve Lhotě u Příbramě a bude aktivní od 23.7.,“ řekla Blesku starostka obce Eva Drmlová.

 

PPP150W ( 7. srpna 2020 18:53 )

Tyhle "čudlíky" se už dávno nepoužívají.

.tg.bb ( 6. srpna 2020 10:33 )

Čerpadlo zavřít do chládku.

horaIysa ( 6. srpna 2020 10:07 )

Je to velká tragedie, ale četl jsem, že pán byl elektrikář a důsledný člověk. Bohužel s tím nelze souhlasit. Pokud zemřeli tři lidé na úraz el. proudem od čerpadla, nebyl důsledný hned vícekrát. Jednak mělo čerpadlo nedostatečný izolační odpor mezi fázovým vodičem a pláštěm, pokud byl plášť čerpadla kovový, nebyl patřičně uzeměný. A kdyby měl čerpadlo připojeno tak, jak ukládají předpisy, tedy přes proudový chránič v soustavě TN-C-S nepodařilo by se mu takto poškozené čerpadlo spustit, protože by jej chránič okamžitě odpojil. Proto tam totiž ten chránič je. Je to smutné, ale právě neznalost, nebo ještě hůře ignorace předpisů a norem zapříčinila smrt tří lidí.

Mafi ( 6. srpna 2020 06:57 )

Pan byl elektrikar a lezl do vody pod proudem,-když nefungovalo čerpadlo? Budiž to varovyni pro všechny, kteří kradou spolecnou vodu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání